11.11.2022

Výsledek tak zvaných prostředních voleb ve Spojených státech, ve kterých se obměňuje Sněmovna a doplňuje jednou třetinou Senát, jenž skončily včera ve středu 9.11.2022, ještě během evropského čtvrtečního rána 10.listopadu 2022 nepřinesl jednoznačné rozhodnutí o tom kdo získá nad těmito komorami Parlamentu USA politickou kontrolu. Podle dosavadních výsledků tak je ovšem zřejmé, že mediálně preferovanými vítězi měli být Republikáni, se svojí typickou červenou barvou a sdělovací prostředky uváděli, že přijde červené tsunami, které smete modré Demokraty, avšak tento efekt se rozhodně nedostavil.

Na tyto skutečnosti a zatím nerozhodný výsledek zareagovali jak tuzemské finanční trhy v USA, tak zejména globální finanční trhy ve spojitosti se směnnou hodnotou amerického dolaru (USD). S odstupem více jak jednoho dne tak aktuálně se tak směnná hodnota USD dle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index), který porovnává USD s další šesticí hlavních světových měn, pohyboval v průběhu pátečního evropského poledne dne 11.11.2022, zhruba v čase 12:26 CET na hodnotě ve výši 107,26 USD bodů s dosavadním denním poklesem o – 0,88 % bodové hodnoty dle tohoto indexu. V uváděném dni a čase se tak na devizovém trhu obchodoval globální měnový pár jednotné evropské měny euro (EUR) a amerického dolaru (USD) na hodnotě vzájemného směnného kurzu ve výši 1,027 USD za EUR s dosavadním denním růstem EUR o – 0,62 % kurzu vůči USD.

Současný stav výsledku voleb do Senátu tak napovídá, že definitivní rozhodnutí, kdy k udržení kontroly Senátu v současnosti vládnoucími Demokraty v čele s prezidentem USA panem Joe Bidenem, bude třeba si počkat až do 6.prosince, kdy bude druhé kolo těchto doplňovacích voleb. Situace ohledně Kongresu nebo-li Sněmovny reprezentantů, doposud rovněž definitivní výsledek nemá, nebo´t ve státě Arizona došlo k závadě na automaticky sčítacích přístrojích a výsledky ještě zveřejněny nebyly. Právě tato událost s sebou nese další nervozitu a možnost zpochybňování výsledku voleb, kdy již bývalý republikánský prezident USA pan Donald Trump obvinil Demokraty z pokračujících volebních podvodů ve stylu jak dlouho dobu on sám nechtěl uznat svoji porážku v prezidentských volbách v roce 2020.  Současný Demokratický prezident USA pan Joe Biden pak k tomuto řekl, že jeho Demokratická strana překonala očekávání silného republikánského výkonu v den voleb a Američané si tak vybrali cestu k zachování skutečné demokracie ve Spojených státech.

Podle nejnovějších odhadů však situace se vyvíjí tak, že Republikáni mohou získat kontrolu nad Kongresem a tím do značné míry zablokovat zákonné návrhy Demokratů navrhovaných administrativou Bílého domu Joe Bidena. V této souvislosti se rovněž pan Biden vyjádřil, že je ochoten a připraven vyjednávat s případnou republikánskou většinou v Kongresu, avšak nehodlá dělat kompromisy v zásadních věcech jako jsou právo na potrat, sociální záležitosti a problematika klimatu. Nicméně přesto, že výsledek voleb nedopadl dle předpokladů výrazným vítezstvím Republikámů, tak na druhé straně pozici Demokratů v parlamentním systému Capitolu rovněž jednoznačně nepotvrdil. V důsledku toho pak i nejen akciový a devizový trh tak i komoditní trh důsledkem USD v poklesu zaznamenal nárůst některých cen komodit a zejména pak zlata. Například investiční zlato se obchodovalo na hodnotě ve výši 1.761,20 USD za trojskou unci s dosavadním denním posílením o – 0,42 % ceny. Cena zlata je rovněž způsobena rekordními nákupy centrálních bank, kdy objem nákupu zlata centrálními bankami ve třetím čtvrtletí roku 2022 předčil celoroční nákupy jejichž stejná výše byla naposledy v roce 1967.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací