16.11.2022

Současný stav energetické krize a ekonomické chování zemí vyspělých ekonomik, což mimo jiné i ukázal současný průběh jednání nejsilnějších zemí světa G 20 tak bude čelit v rámci obchodu s ropou celé řadě globálních rizik. Jedním z hlavních rizik a to již brzy bude to, že evropský zákaz ruské ropy začne platit již v prosinci letošního roku 2022 a mohl by zhoršit již tak napjatý trh s energií. Na základě toho analytici predikují globální růst cen ropy, protože poptávka neklesá, ale zásoby se snižují.

Tyto skutečnosti ohledně predikce možného vývoje cen ropy také potvrzuje paní Livie Gallarati ze společnosti Energy Aspects, která uvádí, že  ropné trhy v nadcházejících měsících budou čelit řadě globálních rizik, která by mohla vytlačit ceny ropy na zhruba 120 dolarů za barel a pak je tam po relativně delší doby udrže v této výši.. Mezi nejbližší rizika tato odbornice také považuje sankce Evropské unie k 5. Prosinci letošního roku 2022, které zakážou dovoz ruské ropy po moři. Náhlý pokles dodávek od největšího evropského dodavatele energie pravděpodobně způsobí prudký nárůst cen ropy, řekla paní Gallarati pro Insider, a ceny budou čelit novému tlaku v únoru příštího roku 2023, kdy začnou platit další sankce EU na rafinované produkty, jako jsou například nafta a ostatní ropné produkty. "Vidíme tak, že se ceny do konce tohoto roku se zvýší na 120 dolarů," uvedla paní Gallarati "A ve skutečnosti nevidíme, že by v příštích dvou letech výrazně klesaly z této úrovně, protože vidíme strukturální problém s nabídkou.", dodala tato odbornice.

Aktuálně však ceny ropy na světovém komoditním trhu prozatím nic takového nenaznačují a v průběhu středečního evropského rána dne 16.11.2022, zhruba v čase 7:31 CET se jak ropa WTI tak i ropa Brent obchodovali v trendu poklesu svých cen. Lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) v uváděném dni a čase dosáhla na komoditním trhu NYMEX (New York Mercantile Exchange) hodnotu ve výši 86,23 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 0,79 % své ceny. Evropský protějšek tétoto ropy WTI a to severomořská ropa Brent se obchodovala na komoditním trhu ICE ( Intercontinental Exchange Europe) s cenou ve výši 93,27 USD za barel a také s denním poklesem o – 0,63 % své ceny. Těchto cen bylo doaženo za situace, kdy směnná hodnota amerického dolaru (USD) dle indexu DXY (US Dollar Currency Index) byla na hodnotě ve výši 106,41 USD bodů s dosavadně vyrovnanou denní hodnotu změny bodové hodnoty dle tohoto indexu.

Zatímco  ruská ropa z rozhodnutí „Moskvy“ se přesměrovává do Číny a Indie , ceny mohou stále stoupat, protože náklady na přepravu ropy rostou. Evropa se bude muset odříznout od dlouhodobého zdroje, který je vzdálený jen několik dní plavby, a spoléhat se na vzdálenější dodavatele, jako jsou USA a Střední východ, řekla paní Gallarati. Kromě toho je ruská těžba ropy již o 500 000 barelů denně nižší a podle Energy Aspects by mohla ztratit dalších 1,5 milionu barelů denně na začátku příštího roku, protože zákaz paliv nutí ruské rafinérie přijímat menší těžbu. "Prostě nemáme dostatečnou poptávku a přepravní kapacitu, abychom přesunuli všechny tyto sudy na jiné mimoevropské trhy," řekla paní Gallarati. Brent bude svojí cenou strukturálně vyšší a to se promítne do cen pohonných hmot na čerpacích stanicích pro spotřebitele. Tržní ceny přerostou střechu a nakonec někdo bude muset zaplatit účet, uvádějí shodně analytici a finanční stratégové.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací