8.11.2022

Zasedání Bankovní rady České národní banky (ČNB) jako centrálního regulátora finančního trhu v České republice, které se uskutečnilo ve čtvrtek 3.11.2022 a bylo dle programu tak zvaně měnově politické, co se týče úrokových sazeb žádné změny nepřineslo a jejich výše byla ponechána beze změny. Avšak toto zasedání mimo jiné přineslo silné varování guvernéra ČNB a celé Bankovní rady ve vztahu k domácí ekonomice, kdy centrální banka ČR zhoršila odhad vývoje ekonomiky jak pro letošní tak zejména pro příští rok 2023 a guvernér ČNB pan Aleš Michl sdělil : „připravte se na propad ekonomiky !".

Na tomto zasedání tak Bankovní rada ČNB, jak uvádí ve svém prohlášení po jejím ukončení ponechala úrokové sazby na stávající úrovni. Dvoutýdenní repo sazba zůstává na 7 %, diskontní sazba na 6 % a lombardní sazba na 8 %. Pro toto rozhodnutí hlasovalo pět členů bankovní rady, dva členové hlasovali pro zvýšení sazeb o 0,75 procentního bodu. Úrokové sazby ČNB se nachází na úrovni, která tlumí domácí poptávkové tlaky. Brzdí růst bankovních úvěrů pro domácnosti i firmy, brzdí tedy růst množství peněz v ekonomice.  Bankovní rada konstatuje, že podmínkou dlouhodobé cenové stability jsou rovněž umírněné požadavky ve mzdových vyjednáváních a zodpovědná rozpočtová politika. Bankovní rada vyčká na další data, která vyhodnotí. Na příštím zasedání rozhodne, zda sazby zůstanou stabilní, nebo se zvýší. Spolu s projednáváním výše úrokových sazeb v ‚CR se toto zasedání Bankovní rady ‚CNB zabývalo stavem domácí ekonomiky a jejím výhledem pro závěr letošního roku a zejména predikcí pro příští rok 2023.

Podle nové prognózy analytiků ČNB tak meziroční inflace v nejbližších měsících dále vzroste. Nárůst bude způsoben zejména cenami plynu a elektřiny a tato prognóza tak předpokládá, že inflace do konce roku dosáhne hodnot kolem 20 %. V celoročním průměru by měla činit 15,8 % (v letní prognóze ze srpna letošního roku 2022 ČNB očekávala celoroční inflaci na úrovni 16,5 %). Podle této nové prognózy dle ČNB by měla inflace klesnout v časovém horizontu zhruba do roka a půl a to dokonce k úrovním kolem 2 procent. Co se týče tempa růstu domácí ekonomiky v ČR, měřené hrubým domácím produktem (HDP) tak v loňském roce 2021 vzrostl HDP o 3,5 %. Letos v roce 2022 podle prognózy růst ekonomiky zvolní na 2,2 % (letní prognóza letošního růstu HDP byla 2,3 %). V příštím roce 2023 pak prognóza očekává pokles ekonomiky o 0,7 % (letní prognóza ČNB očekávala růst HDP o 1,1 %). Nová aktuální prognóza ČNB tak uvádí, že se sníží domácí poptávka a spotřeba domácností bude zasažena poklesem reálných příjmů spolu se zhoršením stavu na trhu práce. V této souvislosti firmy podnikající na území ČR čelí růstu nákladů za energie, další suroviny a materiály, a právě proto budou omezovat své investice, které by přispěly k rozvoji a růstu.

Trhy rozhodnutí centrální banky sice očekávaly, na druhé straně rostou obavy z toho, že dlouhodobá stabilita tuzemských sazeb může výhledově posilovat tlak na oslabení české měny, české koruny (CZK). „ČNB dlouhodobě intervenuje v její prospěch, čímž ji v prostředí rostoucích sazeb v eurozóně brání před výraznějším oslabením. I proto by aktuální rozhodnutí centrální banky nemělo mít výrazný vliv na kurz koruny vůči euru,“ uvedl Tomáš Kudla, obchodní ředitel pro ČR a SK společnosti Ebury.„Vzhledem k tomu, že Evropská centrální banka bude pravděpodobně v dalších měsících nadále výrazně zvyšovat své úrokové sazby, může ČNB brzy stát před rozhodnutím, zda v rámci boje proti inflaci své úrokové sazby mírně zvýšit, případně jestli obranu koruny nastavit na nižší hodnoty než dosud,“ dodává tento odborník pan Kudla. V průběhu pátečního evropského rána dne 4.11.2022, zhruba v čase 6:43 CET se na devizovém trhu česká koruna (CZK) obchodovala vůči jednotné evropské měně euro (EUR) ve vzájemném směnném kurzu na výši rozpětí od 24,4040 do 24,4634 CZK za EUR s dosavadním denním posílením CZK o + 0,08 % kurzu vůči EUR. Aktuálně s odstupem času od zasedání ČNB během úterý dne 8.11.2022, zhruba v čase 6:51 CET se měnový pár EUR/CZK obchodoval v rozpětí kurzu od 24,2200 do 24,2813 CZK za EUR s dosavadním denním posílením CZK o + 0,04 % kurzu vůči EUR a to na základě stále probíhajících intervencí ČNB k udržení relativně optimálního směnného kurzu CZK

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací