21.10.2022

 

Zájem investorů a to včetně těch silně kapitálově vybavených institucionálních investorů se zaměřil v posledních dnech na nákup amerických státních dluhopisů  a to po té co výrazně posílila směnná hodnota amerického dolaru na základě zvyšování úrokových sazeb ze strany centrálních bankéřů Federal Reserve System (FED) s výhledem dalšího zvyšování, což způsobilo růst výnosů z takto držených US dluhopisů. V současnosti tak zobchodovaná výše výnosu u všech US dluhopisů jak 2,3,5,10 a 30-ti letých přesáhla hodnotu výnosu více jak čtyř procent ročně.

 

 

 

Aktuálně se tak v průběhu evropského pátečního rána dne 21.října letošního roku 2022, zhruba v čase 7:31 CET výnos 30-ti letého amerického státního dluhopisy (US Bond 30-YR) pohyboval ve výši výnosu na hodnotě 4,256 % p.a. s dosavadním denním růstem o + 0,042 % výnosu, naproti tomu dvouletý US dluhopis ( US Bond 2-YR) vykazoval svůj výnos ve výši 4,62 % p.a. s dosavadním denním růstem o + 0,01 % výnosu. Americký státní dluhopis a to 10-ti letý (US Bond 10-YR), který je často analytiky uváděn jako ukazatel amerického dluhopisového trhu pak rovněž vykazoval svůj výnos nad hranicí 4 procent a byl ve výši svého výnosu na hodnotě 4,255 % p.a. s dosavadním denním růstem o + 0,029 % výnosu. Těchto výnosů z US dluhopisů bylo dosaženo za situace, kdy směnná hodnota amerického dolaru (USD) změnila směr obchodního trendu a USD opět počal posilovat.

V uváděném dni a čase se tak směnná hodnota amerického dolaru (USD) podle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index), který porovnává směnnou hodnotu USD vůči šestici hlavních světových měn, pohybovala ve výši 113,02 USD bodů s dosavadním denním růstem o + 0,12 % bodové hodnoty dle tohoto indexu. Nejen na základě tohoto růstu pak jednotná evropská měna euro (EUR) rovněž změnila svůj obchodní trend a ze svého posilování počala opět oslabovat a vůči USD se tak během pátečního evropského rána již pohybovala v propadu svého kurzu  o – 0,123 % vůči USD a vzájemný směnný kurz tohoto globálního měnového páru byl ve výši 0,977 USD za EUR. Ovšem z evropských měn v posledních dnech patrně nejvyšší turbulencí prošla britská libra (GBP), která ještě v závěru minulého týdne vzrostla lehce nad hodnotu 1,14 USD za GBP a aktuálně po tlacích na novou premiérku Spojeného království paní Liz Trussovou ohledně změny daní ve Velké Británii a jejím následném oznámení o své rezignaci tak analytici predikují pokračující pokles GBP a aktuálně se GBP vůči USD obchoduje v kurzu 1,1197 USD za GBP s dosavadním denním poklesem GBP 0,31 % kurzu vůči USD.

Této počínající nestabilní situace ohledně vývoje britské ekonomiky a s tím spojeného směnného kurzu britské libry (GBP) se obávají i velké londýnské bankovní domy a dle prozatím nepodložených informací tak ve větším rozsahu začali britští investoři včetně kapitálově značně silných institucionálních investorů Spojeného království nakupovat americké státní dluhopisy. Podle finančních stratégů dluhopisového trhu včasný nákup US bonds před dalším poklesem GBP může být vysoce atraktivní příležitostí,  neboť predikce udávají zvyšování úrokových sazeb ze strany Federálního výboru pro volný trh centrální banky USA FOMC FED (Federal Open Market Committee Federal Reserve System), což způsobí růst směnné hodnoty USD a tím i výnosů z US dluhopisů. Na druhé straně posilující USD bude stále snižovat hodnotu GBP vůči této domácí měně Spojeného království a navíc samotná neutěšená ekonomická situace nejen Velké Británie, ale celé Evropy směřující do značné ekonomické recese přinese další oslabení směnné hodnoty GBP vůči USD.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací