18.10.2022

Průběh obchodování s ropou během americké noci z pondělí na úterý, což odpovídá evropskému ránu dne 18.října roku 2022 se dle vyjádření ekonomických zpravodajů již relativně ustálilo a po poklesu podpory směnné hodnotě amerického dolaru (USD) vykazují ceny ropy dočasnou stabilitu svých cen. Nicméně zároveň tito odborníci dodávají, že značné obavy investorů a obchodníků s ropou ohledně možného snížení poptávky po ropě v důsledku značné pravděpodobnosti vzniku ekonomické recese vyspělých ekonomik se omezily zisky plynoucí z této komodity.

Aktuálně se tak v průběhu evropského úterního rána dne 18.října roku 2022, zhruba v čase 6:23 CET obchodovala lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) na komoditním trhu NYMEX (New York Mercantile Exchange) na hodnotě ve výši 85,88 USD za barel s dosavadním denním posílením o + 0,49 % své ceny. Tatoto aktuální cena tak představuje dle dat technické analýzy celkový roční růst své ceny o + 16,82 procenta. Evropský protějšek ropě WTI a to severomořská ropa Brent také v uváděném dni a čase vykazovala obchodní trend býčího trhu a na komoditním trhu ICE (Intercontinental Exchange Europe) její denní cena vzrostla o + 0,48 % své předchozí ceny na hodnotu ve výši 92,06 USD za barel. V celkovém ročním porovnání ceny je její cenový nárůst vyšší než u ropy WTI a to o + 21,17 procenta.

Těchto aktuálních cen ropy na komoditních trzích v průběhu evropského úterního rána dne 18.10.2022 bylo dosaženo za situace, kdy směnná hodnota amerického dolaru (USD) jako hlavní komoditní měny, měřená dle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index), který porovnává hodnotu USD s další šesticí hlavních světových měn, vykazovala hodnotu ve výši 111,79 USD bodů s dosavadním denním poklesem o – 0,22 % bodové hodnoty dle tohoto indexu. Podle analytiků je tento pokles pouze dočasný než v začátku listopadu dojde k dalšímu zvýšení úrokových sazeb v Spojených státech na základě rozhodnutí centrálních bankéřů FOMC FED. Tohoto momentálního poklesu USD využila jednotná evropská měna euro (EUR), která se tak posunula blíže k rovné paritní hodnotě obou těchto měn, avšak stále zůstává v cenovém pásmu pod paritní hodnotou na vzájemném směnném kurzu ve výši 0,9862 USD za EUR s dosavadním denním posílením EUR o + 0,24 % kurzu vůči USD.

Stávající rostoucí produkce břidlic, tj. těžba surové ropy označovaná v obchodní kategorii West Texas Intermadiate (WTI) pomohla zmírnit krizi v zásobování ropou a zároveň tím omezila růst cen na komoditních trzích.  Produkce ropy v Permské pánvi v Texasu a Novém Mexiku, největší americké pánvi z břidlicové ropy, podle předpovědi tento měsíc vzroste o zhruba 50 000 barelů denně (bpd) na rekordních 5,453 milionu barelů denně, uvedl úřad pro energetické informace. Zároveň očekávání, že Čína bude pokračovat s uvolněnou měnovou politikou, aby pomohla své ekonomice ochromené restrikcemi Covid-19, také podpořila ceny ropy a mezitím se členské státy OPEC+ seřadily, aby podpořily strmé snížení svého těžebního cíle dohodnutého tento měsíc, za což poté Bílý dům přímo ústy prezidenta Bidena obvinil Rijád z donucení některých dalších zemí k podpoře tohoto kroku.Nicméně analytici a fianční stratégové komoditních trhů se ve většině shodují v tom, že i přes tuto situaci v současnosti ceny ropy zůstávají relativně stabilní.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací