25.10.2022

Podle sdělení ekonomických zpravodajů v napojení na analytiky makléřských společností a finanční stratégy komoditního trhu nyní investoři a obchodníci se zlatem vyčkávají na další podněty ze strany FEDu ohledně zvyšování úrokových sazeb. Poslední vývoj obchodování se zlatem na komoditním trhu zaznamenal mírnější nárůst ceny zlata a to po té co směnná hodnota amerického dolaru (USD) změnila svůj obchodní trend a v průběhu americké noci z pondělí 24.10.2022 na úterý 25.10.2022 její směnná hodnota vůči ostatním hlavním světovým měnám mírně poklesla.

Avšak v současnosti stále jednoznačně dle analytiků a finančních stratégů platí tak zvané inverzní pravidlo o snižující se ceně zlata v případě růstu směnné hodnoty USD. Investoři mají sice zájem ochránit své finance před inflací, avšak silný americký dolar (USD) snižuje poptávku po zlatě a tím i jeho cenu. Přestože je zlato považováno za zajištění proti inflaci, vyšší úrokové sazby zvyšují alternativní náklady na držení zlata s nulovým výnosem a zároveň zvyšují výnosy amerického dolaru z držení US státních dluhopisů. Právě tato situace nastala v současnosti, kdy výnosy US dluhopisů jsou na svých rekordních hodnotách, neboť aktuální výnosy všech US státních dluhopisů během října letošního roku 2022 zaznamenaly výnosy, které nepoklesly pod hranici 4 procentního ročního výnosu. Například v průběhu úterního evropského rána se 10-ti letý US státní dluhopis (Bond US 10-YR) obchodoval a výnosem ve výši 4,207 % p.a. a 30-ti letý (Bond US-90YR) pak s výnosem ve výši 4,35 % ročně.

Aktuálně se tak v průběhu evropského úterního rána dne 25.října letošního roku 2022, zhruba v čase 6:39 CET investiční zlato obchodovalo na komoditním trhu COMEX (Commodities Exchange Centre) na hodnotě ve výši 1.655,80 USD za trojskou unci s dosavadním denním posílením o + 0,10 % své ceny. Tato současná cena tak dle dat technické analýzy představuje pokles o – 10,1 % své ceny od začátku letošního roku 2022 a v ročním porovnání jde o pokles ve výši – 8,97 % ceny za posledních 52 týdnů. Současná cena zlata se tak již několik týdnů pohybuje v rozpětí svého cenového pásma od 1.600 do 1.700 USD za trojskou unci s tím, že silný americký dolar, jehož vrůstající směnná hodnota je podporována centrálními bankéři na základě zvyšujících se úrokových sazeb a predikcí dalšího růstu. V uváděném dni a čase byla směnná hodnota USD měřená dolarovým indexem DXY ve výši 111,93 USD bodů s dosavadním denním poklesem o – 0,05 % bodové hodnoty dle tohoto indexu.

Podle ekonomů finančního trhu a analytiků makléřských společností oslovených agenturou Reuters, centrální banka USA Federal Reserve System (FED) zahájí čtvrté zvýšení úrokových sazeb v řadě, dle vysoce pravděpodobného odhadu o dalších75 bazických bodů tj. o + 0,75 % p,a, a to již 2. listopadu letošního roku 2022 na svém zasedání rozhodujícího orgánu, který má změny úrokových sazeb tak zvaně v gestci a tím je Federální výbor pro volný trh FOMC (Federal Open Market Committee). Členové tohoto výboru centrální banky Spojených států FED již před časem uvedli, že centrální banka by se neměla pozastavovat se zvyšováním úrokových sazeb, dokud inflace neklesne na přibližně polovinu současné úrovně. Aktuální výše inflace v USA podle posledních zveřejněných údajů k září 2022 sice poklesla na inflační objem 8,2 %, avšak stále představuje rekordní hodnoty za posledních 40 let ekonomického vývoje USA.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací