3.11.2022

Současná základní úroková sazba ve Spojených státech po středečním vyhlášení FEDu tak ve své horní úvrati již dosáhla výše čtyř procent a je tak nejvyšší od doby novodobé hospodářské krize v roce 2008. Centrální banka Spojených států amerických Federal Reserve System (FED) na svém tradičně dvoudenním zasedání Federálního výboru pro volný trh FOMC (Federal Open Market Committee), které probíhalo ve dnech 1. a 2. 11. 2022, schválila další zvýšení úrokových sazeb o 75 bazických bodů. Toto zvýšení základní bankovní sazby tak posunulo úrokovou sazbu v USA, vyhlašovanou FOMC FED na rozpětí ve výši od 3,75 % do 4,00 % ročně.

Zasedání FOMC centrální banky USA Federálního rezervního systému (FED) tak ve středu 2.listopadu 2022 schválilo již čtvrté po sobě jdoucí tříčtvrteční zvýšení úrokových sazeb a zároveň signalizovalo potenciální změnu v přístupu k měnové politice s cílem snížit inflaci ve Spojených státech, uvádějí ekonomičtí zpravodajové. Tuto změnu výše úrokových sazeb však finanční trhy očekávaly celé týdny, kdy centrální banka opětovně zvýší svou krátkodobou výpůjční sazbu o 0,75 procentního bodu na cílové rozpětí 3,75 % až 4 %, neboť tentokrát sami představitelé FOMC FED včetně prezidenta FEDu pana Jeromiho Powella tento krok netajili a veřejně hovořili o dalším zvyšování, které tak dosáhlo na nejvyšší úroveň od ledna 2008. Finanční analytici pak tento krok hodnotí jako nejagresivnější tempo zpřísňování měnové politiky od počátku 80. let, kdy naposledy dosáhla inflace takto vysoko.

Šéf  FEDu pan Jerome Powell na tiskové konferenci po ukončení zasedání FOMC FED ve středu dne 2.11.2022 mimo jiné vyjádřil určitý pesimismus ohledně budoucnosti. Poznamenal, že nyní očekává, že „terminální sazba“ neboli bod, kdy Fed přestane sazby zvyšovat, bude vyšší, než byla na zářijovém zasedání. S vyššími sazbami přichází také vyhlídka, že Fed nebude schopen dosáhnout „měkkého přistání“, o kterém pan Powell mluvil v minulosti, komentují ekonomičtí zpravodajové, „Zúžil se? Ano,“ odpověděl na tuto otázku pan Powell, zda se cesta zúžila do místa, kde ekonomika nevstoupí do výrazné kontrakce. „Je to ještě možné? Ano.”Řekl však, že potřeba stále vyšších sazeb tuto práci ztěžuje. “Politika musí být restriktivnější, a to zužuje cestu k měkkému přistání,” řekl pan Jerome Powell. Spolu s vylepšením a podrobnějším vysvětlením prohlášení Federální výbor pro volný trh (FOMC) opět pan Powell kategorizoval růst výdajů a výroby jako „mírný“ a poznamenal, že „nárůst pracovních míst byl v posledních měsících silný“, zatímco inflace je „zvýšená“. Prohlášení FOMC FED po tomto zasedání také zopakovalo slova, že výbor je „velmi pozorný k inflačním rizikům“.

Aktuálně se tak v průběhu evropského čtvrtečního rána dne 3.listopadu letošního roku 2022, zhruba v čase 7:26 CET směnná hodnota amerického dolaru (USD) vůči koši hlavních světových měn, posuzovaných prostřednictvím dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index) pohybovala na hodnotě ve výši 112,12 USD bodů s dosavadním denním růstem o + 0,70 % bodové hodnoty dle tohoto indexu. Stávající bodový stav indexu DXY, a to i přes předchozí pokles v minulém týdnu spolu s poklesem na začátku tohoto 44.týdne roku 2022, stále představuje roční nárůst o 19,09 % USD bodů. Změna úrokových sazeb stanovená FOMC FED tak dle předpokladu analytiků makléřských společností a finančních stratégů devizového trhu vyvolala i změnu směnné hodnoty amerického dolaru (USD) vůči ostatním hlavním světovým měnám a zejména pak vůči jednotné evropské měně euro (EUR). Tento globální měnový pár EUR/USD se tak v uváděném dni a čase obchodoval ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 0,981 USD za EUR s dosavadním denním poklesem EUR o – 0,0511 % kurzu vůči USD, čímž USD zvýšilo svůj přesah nad paritní hodnotu vůči EUR.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací