27.10.2022

Současný průběh čtvrtečního obchodního dne 27.října letošního roku 2022 přinesl změnu v obchodování s globálním měnovým párem jednotné evropské měny euro (EUR) a amerického dolaru (USD), kdy vzájemný směnný kurz tohoto měnového páru EUR/USD dosáhl vzájemné paritní hodnoty. Směnná hodnota amerického dolaru od včerejšího evropského odpoledne dne 26.10.2022 začala klesat a díky tomu směnná hodnota jednotné evropské měny euro (EUR) posílila a dosáhla tak vyrovnané paritní hodnoty směnného kurzu obou měn a v průběhu evropského rána 27.10.2022 bylo euro lehce nad paritou USD.

 

 

Americký dolar (USD) tak ve čtvrtek 27.10.2022 ustoupil, protože očekávání trhu narůstalo a investorský sentiment se zaměřil na situaci, kdy Federální rezervní systém (FED – Federal Reserve System) jako centrální banka Spojených států amerických, může na svém listopadovém zasedání svého klíčového výboru a to Federální výbor pro otevřený trh (FOMC-Federal Open Market Committee) zmírnit svůj agresivní postoj ke zvyšování úrokových sazeb. Toto zasedání FOMC FED se uskuteční již příští týden a to tradičně jako dvoudenní od úterý 1,11. do středy 2.11. 2022 a podle původních předpokladů trh pčekával další zvýšení úrokových sazeb o 75 bazických bodů, avšak aktuálně ekonomičtí zpravodajové v napojení na okolí členů FOMC FED informují o potencionálně možném mírnějším zvyšování, čímž tato informace pak posunula euro dále nad paritu vůči USD. Americký dolar (USD) tak nepoklesl jen vůči euru (EUR), ale také i vůči britské libře (GBP), kdy v uváděném dni a čase tento měnový pár GBP/USD obchodoval ve směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,163 USD za GBP s dosavadně vyrovnaným denním pohybem kurzu.

Analytici makléřských společností a finanční stratégové investičních bank pak k této situaci podotýkají, že se nejedná o trvalý charakter poklesu směnné hodnoty USD, nýbrž jen o momentální konsolidaci pohybů směnného kurzu amerického dolaru vůči ostatním hlavním světovým měnám. Zároveň stále spousta finančních expertů předpokládá avízovaný trend  další zvýšení o 75 bazických bodů, ačkoli se množí sentiment, že centrální banka USA Federal Reservve System na svém zasedání FOMC rozhodne pro menší nárůst úrokových sazeb. „Máme pocit, že v zásadě existují faktory, které stále upřednostňují americký dolar: úrokové diferenciály, skutečnost, že Fed má ještě hodně práce,” řekl Rodrigo Catril, hlavní měnový stratég z National Australia Bank. “Ale určitě v blízké budoucnosti, vzhledem k tomu, jaká byla cena, jsme viděli trochu retracementu v dolaru... Máme pocit, že jde spíše o konsolidaci nedávných pohybů než o rozšíření dalších poklesů dolaru.”, uvedl tento měnový stratég  pan Catril.

Aktuálně se tak tento tak zvaně globální měnový pár jednotné evropské měny euro (EUR) a amerického dolaru (USD), coby hlavní světové komoditní měny v průběhu čtvrtečního evropského dopoledne dne 27.října letošního roku 2022, zhruba v čase 11:06 CET obchodoval ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,005 USD za EUR s dosavadním poklesem EUR o – 0,248 % kurzu vůči USD, příčemž ještě před 7 hodinou ranní evropského času byl obchodní trend vyrovnaný s kurzem 1,008 USD za EUR. Nicméně podle analytiků makléřských společností se předpokládá v průběhu dalšího  obchodování dne 27.10.2022 spíše pokračující mírnější pokles směnné hodnoty EUR vůči USD, avšak prozatím s udržením paritní hodnoty eura vůči americkému dolaru. Směnná hodnota USD měřená dolarovým indexem DXY (US Dollar Currency Index) vykazovala během rána dne 27.10.2022 v čase 7:14 CET denní pokles o – 0,12 % bodové hodnoty při stavu ve výši 109,57 USD bodů. Avšak mezitímv uváděném dni a čase již USD posílil  o + 0,23 % denní bodové hodnoty dle tohoto indexu DXY na stav ve výši 109,95 USD bodů. Nicméně tento stav indexové hodnoty pro měření tak zvané kurzovní síly amerického dolaru (USD) tak jen během měsíce října letošního roku 2022 ztratil více jak 4 USD body a vytvořil tak prostor pro dssažení paritní hodnoty s eurem.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací