6.4.2023

V současnosti si stále česká korunu (CZK) udržuje reaktivně silnější pozici své směnné hodnoty vůči ostatním zahraničním měnám a zejména pak vůči jednotné evropské měně euro (EUR) a americkému dolaru (USD). Směnná hodnota CZK vůči USD tak dosáhla nejvyššího kurzu od února loňského roku 2022 a dle ekonomických zpravodajů patří tento region střední Evropy Česká republika mezi země s vysokou měnovou stabilitou. Nicméně dopady současné nadcházející ekonomické krize mají dopad i na domácí měnu CZK, které pak k jejímu posílení v rámci devizových intervencí pomáhá centrální banka ČNB.

Aktuálně se tak česká koruna (CZK) v průběhu čtvrteční evropské noce dne 6.dubna letošního roku 2023, zhruba v čase 01:48 CET obchodovala na devizovém trhu v rámci forexových operací vůči jednotné evropské měně euro (EUR) ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě rozpětí ve výši od 23,4022 do 23,4719 CZK za EUR, kdy CZK mírně oslabila vůči EUR a to o – 0,06 % kurzu. Postavení směnné hodnoty na devizovém trhu CZK vůči USD pak také doznalo změny obchodního trendu, kdy se tento měnový pár USD/CZK obchodoval na hodnotách rozpětí vzájemného směnného kurzu od 21,4620 do 21,5200 CZK za USD s dosavadním denním oslabením CZK o – 0,07 % kurzu vůči USD. Těchto směnných hodnot bylo dosaženo za situace, kdy se tak zvaně globální měnový pár EUR/USD obchodoval ve vzájemném směnném kurzu na hodnotách úzkého rozpětí ve výši 1,0906 USD za EUR s dosavadně denním nulovým rozdílem pohybu kurzu obou světových měn.

Tento aktuální kurz české koruny (CZK) vůči jednotné evropské měně euro (EUR), dnes již hlavní domácí měnou ve 20-ti zemích Evropy, je tak stále více jak o 1 CZK na 1 EUR ve výhodnějším a silnějším kurzu než predikovala v závěru loňského roku 2022 centrální banka České republiky ČNB (Česká národní banka) a celá řada finančních stratégů devizového trhu ať už ze zahraničí nebo z Česka. V tomto současném období tak dle ekonomických zpravodajů zažívá česká koruna (CZK) tak zvaně „své lepší dny“ a její kurz je tak výrazněji stlačen dokonce i pod hodnotu 24,00 CZK za EUR. Nicméně dle analytiků makléřských společností a finančních stratégů devizového trhu z nemalé části za tento vývoj směnné hodnoty CZK pak tak zvaně česká koruna vděčí České národní bance, která udržuje svými intervenčními nákupy na devizovém trhu stále přijatelně silnou směnnou hodnotu CZK.

Zároveň je však dle sdělení ekonomických zpravodajů poctivé přiznat, že CZK v tom není sama a celý region střední Evropy, kde prozatím nebylo zavedeno euro posiluje své směnné hodnoty domácích měn a zejména pak Polsko se svým polským zlotým (PLN). Směnná hodnota PLN se tak v průměru během měsíce března letošního roku 2023 pohybovala na hodnotě 4,723 PLN za EUR. Rovněž tak Maďarsko se svým forintem (HUF) posílilo hodnotu domácí měny a v průběhu měsíce března se tak kurz pohyboval okolo 400 HUF za EUR. Podle analytiků tento stav je důsledkem toho, že momentálně se částečně ytratil strach a potenciální krize bankovního sektoru už není evidentně tolik relevantní jako před několika dny. Těžký pád akciových indexů se nekonal, naopak akciový index S&P500 se nyní drží stabilně nad hranicí 4000. Není tedy překvapením, že výrazně posilují rizikovější měny, včetně těch z jižní a střední Evropy včetně české koruny.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací