12.4.2023

Trh s kryptoměnami v průběhu několika posledních dnů přinesl zajímavé a vysoce atraktivní zisky svým investorům a zejména pak držitelům virtuální měny Bitcoin (BTC). Tato nejrozšířenější kryptoměna s nejvyšší tržní kapitalizací mezi digitálními měnami Bitcoin (BTC) tak po zhruba více jak deseti měsících překonala hranici vzájemného směnného kurzu vůči americkému dolaru (USD) lehce nad 30.000 USD za BTC. V průběhu svého obchodního dne 12.4.2023 a to během evropské noci z úterý na středu dosáhla hodnota BTC až na výši 30.367,75 USD za BTC.

V současnosti a to aktuálně v průběhu evropského středečního rána dne 12.dubna letošního roku 2023, zhruba v čase 7:27 CET směnná hodnota BTC vůči USD již poklesla pod hranici 30.000 USD za BTC a v uváděném dni a čase se virtuální měna Bitcoin (BTC) obchodovala na trhu digitálním měn Coinbase ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 29.962,75 USD za BTC s dosavadním denním poklesem BTC o – 0,70 % kurzu vůči USD. Podle analytiků makléřských společností a finančních stratégů trhu s kryptoměnami je tento momentální pokles způsoben standardním výběrem zisků části účastníků trhu.  Komunita kryptoměnových investorů podle ředitele společnosti 2Bminer Jakuba Hlavenky již sází na růst bitcoinu a na nové cenové rekordy. Nicméně vláda USA stále drží přes čtyřicet tisíc bitcoinů, které má údajně v plánu prodat. Tento krok by mohl vést ke krátkodobému poklesu ceny v následujících dnech, sdělil tento odborník.

Bitcoin (BTC) je internetová open-source P2P platební síť a také v této síti používaná tato krypto měna. Hlavní unikátností Bitcoinu je jeho plná decentralizace; je navržen tak, aby nikdo, ani autor nebo jiní jednotlivci, skupiny či vlády, nemohli měnu ovlivňovat, padělat, zabavovat účty, ovládat peněžní toky nebo způsobovat inflaci. V síti neexistuje žádný centrální bod, ani nikdo, kdo by mohl o síti rozhodovat. Konečné množství Bitcoinů je předem známo a uvolňování bitcoinů do oběhu je definováno ve zdrojovém kódu sítě. V síti probíhají platby za minimální nebo žádné náklady. Síť funguje od roku 2009, kde ji popsala a vytvořila skupina lidí podepsaná jako Satoshi Nakamoto. Bitcoin (BTC) je jediným aktivem, které úspěšně kompenzuje globální tiskovou stranu světových centrální bank, uvádějí analytici makléřských společností zabývající se obchod s virtuálními měnami.

Díky speciální databázi, která uchovává neustále rostoucí počet záznamů je tato technologie, nazývána blockchain, která slouží jako účetní kniha Bitcoinu. Online databáze je chráněna jak proti neoprávněnému zásahu z vnější strany, tak i ze strany samotných uživatelů. Konečné množství Bitcoinů je předem známo a jejich uvolňování do oběhu je definováno v jeho zdrojovém kódu. Unikátní vlastností Bitcoinu je jeho úplná decentralizace. Je navržen tak, aby nikdo, ani jeho autor nebo jiní jednotlivci, skupiny či vlády, nemohl tuto měnu ovlivňovat, padělat, zabavovat účty, ovládat peněžní toky nebo způsobovat inflaci.  Bitcoin je zcela nezávislý na tradičních měnách, není krytý zlatem ani jinými komoditami, ale podobně jako u jiných běžných měn je jeho hodnota závislá na důvěře, že s ním bude možné v budoucnu zaplatit stejně jako dnes. Hodnota Bitcoinu vychází čistě z nabídky a poptávky na trhu, v krátkodobých úsecích se kurz vyznačuje prudkým kolísáním.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací