4.4.2023

Začátek dubna letošního roku 2023 zaznamenaly komoditní trhy oživení v podobě rostoucích cen ropy, které se zvýšily po té co během neděle 2.4.2023 skupina zemí OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) a její spojenci označovaní jako OPEC+ , kde významnou roli sehrává spojení Saudská Arábie a Ruské Federace, oznámili pokračování snižování produkce ropy a to o dalších 1,16 milionů barelů denně ze strany OPEC+ a zejména Ruska. V této souvislosti se následně pozornost investorů přesunula na trendy poptávky s dopadem vyšších cen na globální ekonomiky.

V průběhu úterního evropského rána dne 4.dubna letošního roku 2023, zhruba v čase 5:55 CET se lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) obchodovala na komoditním trhu NYMEX (New York Mercantile Exchange) na hodnotě ve výši 80,84 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 0,52 % své předchozí ceny. Evropský protějšek této ropy WTI a to severomořská ropa Brent se v uváděný den a čas obchodovala na komoditním trhu ICE (Inteercontinental Exchange Europe) ve výši své ceny na hodnotě 85,35 USD za barel s dosavadním denním posílením o + 0,49 % své ceny. Těchto cen ropy bylo dosaženo za situace, kdy směnná hodnota amerického dolaru jako hlavní světové komoditní měny podle dolarového indexu DXY (US Dollar Currsncy Index) byla na bodovém stavu ve výši 102,21 USD bodů s dosavadním denním nárůstem o + 0,12 % bodové hodnoty dle tohoto indexu.

Aktuálně tak cena ropy nereaguje na známé inverzní pravidlo, kdy v případě silného a rostoucí směnné hodnoty USD ceny ropy a zlata vykazují denní poklesy. V tomto případě dle ekonomických zpravodajů v napojení na analytiky makléřských společností cena ropy tak reaguje na tlak poptávky po oznámení snížení produkce těžby surové ropy zeměmi sdružených v kartelu OPEC a OPEC +. Ceny ropy tak v průběhu předchozího dne a to během pondělí 3.dubna 2023 vyskočily se svoji cenou vzhůru zhruba až o 6 % své denní ceny. Toto snížení produkce ropy pak v celkovém součtu zemí sdružených jak v kartelu OPEC tak zemí označovaných jako spojenci OPEC + představuje denní snížení o 3,66 milionů barelů. Podle výpočtů mediální skupiny Reuters toto snížení produkce surové ropy pak představuje objem odpovídající zhruba 3,7 % veškeré celosvětové poptávky po ropě. Nicméně právě snížení poptávky způsobilo „pondělní nákupní horečku“ a posunulo ceny ropy nad hranici 80 USD za barel.

„Nákupní horečka v důsledku snížení produkce OPEC+ se uklidnila a pozornost trhu se přesunula na výhled budoucí poptávky,“ řekl Hiroyuki Kikukawa, prezident NS Trading, jednotky Nissan Securities. “V krátkodobém horizontu se očekává, že poptávka v letní sezóně poroste, ale vyšší ceny ropy mohou zesílit inflační tlaky a prodloužit zvyšování úrokových sazeb v mnoha zemích, což by mohlo utlumit poptávku,” řekl. Kikukawa a poznamenal, že dopad by mohl také znovu podnítit obavy o globální finanční průmysl. Omezování těžby OPEC+ vedlo většinu  analytiků ke zvýšení předpovědi ceny ropy Brent  na přibližně 100 USD za barel do konce letošního  roku 2023. Finanční skupina Goldman Sachs tak  zvýšila svou předpověď pro ropu Brent na 95 USD za barel jako výhledovou cenu do konce letošního roku 2023  a na 100 USD za barel pro rok 2024. Tato zpráva však přispěla k obavám investorů z vyšších nákladů pro podniky a spotřebitele a vyvolala obavy, že inflační otřes světové ekonomiky z rostoucích cen ropy povede k dalšímu zvyšování úrokových sazeb ze strany centrálních bank a zejména pak Federal reserve System (FED) a European Central Bank (ECB).

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací