28.3.2019

Na dnešním trhu se pohybuje skutečně obrovské množství různých knih, a proto může být více než složité si vybrat tu správnou. Proto jsme si pro vás dnes připravili knihy, které byly oceněny odbornou porotou či veřejností, a tudíž se nemusíte obávat, že sáhnete po nesprávné knize. Pojďte se s námi podívat, které knihy byly natolik úspěšné, že si jejich autoři zasloužili nějakou cenu.

Cena Česká kniha

O tuto cenu se zasloužil román s názvem Hana od Aleny Mornštajnové. Jde o úspěšnou českou autorku, která vydala již svůj třetí úspěšný román. Kniha je zajímavá v tom, že vychází ze skutečných událostí a postupně poukazuje na dramatické události, které se odehrávají tak rychle a skutečně, že je čtenář přesvědčen, že sleduje skutečný film. Recenze ukazují, že jde o skutečně poctivou literaturu, kterou lze chápat jako tradiční českou prózu.

Státní cena za literaturu

Tuto cenu si odnesl Jáchym Topol díky své knize Citlivý člověk. Tento dobrodružný román si zamiluje každý čtenář, který má rád vzrušení a adrenalin. Současně autor velice vhodně prolíná současnost s minulostí a do celého dění zapojuje poněkud tabuizovaná témata jako je víra, otázka stárnutí, otázka sebevražd, ale také lásku, rodičovství či stěhování národů a samozřejmě politickou oblast ve smyslu její korektnosti. Dopřejte si komičnost i brutálnost, přísně organizovaného a současně karnevalového Citlivého člověka.

Magnesia Litera – poezie

Milan Dežinský získal tuto cenu s tvorbou, jež nese název Obcházení ostrova. Jde o vrcholnou, a tedy poslední část básnické trilogie, která se věnuje problematice osamělosti domova. Sbírka obsahuje básně z roku 2011 až 2016 a skládá se z básní, které primárně vycházejí z nenápadných a obyčejných momentů, jež se rozrůstají do obřích, silných a naprosto zralých básní.

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací