27.3.2019

Ještě nedávno byla platba kartou něčím zcela výjimečným. Ovšem dnes je platit kartou stejně tak obyčejné, jako si koupit v obchodě rohlík. Přesto stále existují země, kde je platba kartou již zcela běžná, zatímco v jiných zemích se stále ještě o běžnou záležitost nejedná.

Prozatím data mezinárodních bank varují před vytěsňováním hotových peněz z oběhu. Ty stále častěji nahrazují platby kartou. Hlavním problémem jsou přitom kybernetické útoky, které bezhotovostní měnu ohrožují, zatímco mince a bankovky takové hrozbě rozhodně nepodléhají.

Platební styk je stále více oblíbený zejména u mladších generací. Proto se může tato platba stát pro některé skupiny obyvatel problematickou. Je řeč zejména o starších lidech, kteří raději upřednostňují platby pomocí mincí a bankovek. Současně pro svět platebních styků platí, že jej ohrožují kromě počítačových gaunerů také výpadky systému.

Co se týče jednotlivých zemí, studie Evropské centrální banky ukázala, že více než 80 % všech plateb bylo v rámci eurozóny učiněno elektronicky. Výrazný růst plateb kartou byl přitom zaznamenán v zemích jako je Finsko, Estonsko nebo Nizozemsko. V jiné severní zemi, například Švédsku, se ukázala, že hotovostní platby tvoří pouze 13 % všech provedených platebních transakcí.

Například v Německu naopak lidé stále ještě hotovými penězi platí, a to zhruba ve čtvrtině případů. Více než 25 % obyvatel Německa dává přednost platbě hotovými penězi. Což je oproti severním zemím o více než deset procent více hotových plateb.

Vytěsňování hotových peněz je přesto výrazným problémem a vlády většiny zemí poukazují na nutnost zachovat lidem možnost platit hotovými penězi. Dokonce navádí k tomu, aby lidí těmito penězi platili a měli je připravené v případě nouze. Například výpadku systému k platbě platebními kartami.

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací