6.9.2018

Našetřit nějaké peníze není v dnešní době nijak náročné. Ekonomika roste, nezaměstnanost je na své nejnižší úrovni za několik posledních let, takže lze předpokládat, že lidé mají peněz dostatek. Nestačí však peníze pouze mít, je třeba s nimi také potřeba dále pracovat a vhodně je uložit.

 Běžný účet rozhodně není dobré místo pro vaše úspory. Jednak běžné účty nenabízejí dostatečné zhodnocení a v druhé řadě na nevhodně uložené úspory doslova útočí každoroční inflace. Peníze se tím pádem znehodnocuj. Spořící účet je proto poněkud vhodnější variantou, ale ani ten nedokáže peníze zhodnotit při působení inflace.

 Proto lze za lepší prostředek uložení financí považovat například stavební spoření, které nabízí kromě menších úroků také státní podporu, ale stejně je ještě lepší nechat své peníze zhodnotit například u některého z penzijních fondů. Fondy jsou určeny pro všechny zájemce a dokonce si můžete vybrat ten, který je vám nejbližší. Dokonce je možné dosáhnout zhodnocení až 15 tisíc za šest let.

 V první řadě je potřeba zvolit vhodnou strategii, tedy se rozhodnout pro více konzervativní nebo naopak dynamické metody spoření. To vždy záleží na tom, co si od spoření vlastně slibujete a co od něj očekáváte.

 Za nejvíce výhodnou variantu je přitom všeobecně považováno doplňkové penzijní spoření, u které si současně můžete odečíst několik tisíc za rok z daňového základu. Pro Čechy jsou mnohem více typické konzervativní nástroje spoření. Podílové fondy přitom nabízejí možnost dosažení docela dobrých zisků, ale je možné se také setkat s nižšími odměnami za takové spoření. V každém případě je takový způsob spoření docela výhodný.

 Pro dynamické jedince jsou samozřejmě určeny další formy ukládání volných finančních prostředků. Jde zejména o investice do akcií, méně oblíbených dluhopisů či do cizích měn. Určitou formou jistoty jsou pak investice do nemovitostí a pro milovníky umění jsou pak určeny investice do sbírek, uměleckých děl či zlata nebo šperků. Ukládat peníze je skutečně možné mnoha různými způsoby.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací