15.12.2017

O ropném průmyslu by se dalo říci, že je tak trochu nevyzpytatelný, ostatně i jako jiné odvětví, do kterých se investoři s chutí pouštějí. Proto se teď společně podívejme, co se v ropném průmyslu po celý rok 2017 dělo a jaké události ovlivnily jeho vývoj.

Hned na začátek roku, tedy v lednu, přišla zpráva z Ruska, že jeho těžba ropy v roce 2016 stoupla na 10,96 milionu barelů denně, čímž došlo ke zvýšení z původních předloňských 10,72 milionu barelů ropy za den. Naproti tomu v únoru dorazila zpráva, že britsko-nizozemská ropná skupina Royal Dutch Shell měla v roce 2016 nejnižší zisk za více než deset posledních let a došlo k poklesu zisku o osm procent, tedy na 3, 5 miliard amerických dolarů.

Březen se vyznamenal překonáním určité hranice, a to konkrétně v případě DJIA indexu, který pokořil hranici 21 000 bodů.

V červenci došlo k výraznému prohlášení, kdy Francie oznámila, že by se v zemi měly přestat prodávat benzinové i naftové automobily, a to vše je plánováno do roku 2040. Stejné stanovisko zaujala i britská vláda, která má též v plánu do roku 2040 zakázat prodej aut s benzinovým či naftovým motorem. Současně v tento měsíc byla podána zpráva, že cena severomořské ropy Brent pokořila dlouho očekávanou hranici 50 dolarů za barel ropy.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací