12.12.2017

Ceny nejvýznamnějších dvou typů ropy by měly být pro následující období značně příznivé. Alespoň dle výhledu investiční banky Goldman Sachs, která očekává značně pozitivní výhled cen severomořské ropy Brent a lehké americké ropy WTI. Důvodem tohoto pozitivního výhledu je zejména solidní dohoda OPEC, která i přes veškeré výhody přináší však také určitá rizika, se kterými je třeba počítat.

Hlavním přínosem by se měl stát právě značný závazek na omezení produkce, a to ze strany 14 zemí ropného kartelu OPEC a dalších 9 zemí, které nejsou členy OPEC. Právě na tomto základě Goldman Sachs zvýšil očekávání cen ropy na trhu.

Díky novým pozitivním výhledům se cena ropy Brent odráží od původního očekávání 58 USD za barel na 62 USD za barel a pro lehkou americkou ropu WTI platí, že očekávání vzrůstá z původních 55 USD za barel na 57, 50 amerických dolarů za barel ropy.

Přesto jsou zřejmá také rizika, která růst cen ropy současně brzdí. Důvodem je dohoda, která umožňuje předčasné vystoupení států, a to z důvodu nestability trhu.

Listopad přinesl nová očekávání i pro jiné organizace. Svůj výhled pozitivně posunula také banka Morgan Stanley, která podává svůj výhled do poloviny příštího roku a odhaduje cenu ropy Brent na 63 amerických dolarů za barel a WTI na 58 USD za barel. Tím se příliš neoddaluje výhledům banky Goldman Sachs.

Aktuální ceny ropy:

Na NYMEX se ropa WTI obchoduje za 58,44 USD za barel a ropa Brent zastává hranici 65,54 dolarů za barel ropy.

Růst cen ropy může být však povzbuzován dále ze strany celní správy Číny, která zvýšila dovoz ropy. Zvýšení dovozu posílilo na 9 milionů barelů denně a tím byl zaznamenán druhý nejvyšší údaj za tento rok. Současný největší dovozce ropy, USA, tak bude s největší pravděpodobností nahrazen novým největším světovým dovozcem, kterým se stane právě Čína.

Dle dalších předpovědí, například dle americké investiční banky Jefferies, bude díky téměř 10 – ti % růstu čínského importu světová poptávka po ropě značně zvýšená. Mělo by dle prognóz dojít ke zvýšení o 1, 5 milionů barelů denně.

Současně však nutno dodat, že hrozí stávka v Nigérii, která je největším africkým vývozcem ropných produktů. Stávka je plánována na 18. prosince 2017.

Díky tomu se mohou pozitivní vyhlídky jednotlivých bank poněkud ochromit a současně hrozí geopolitická rizika spojená s riziky teroristických činů, která témž mohou cenu ropy srazit dolů.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací