18.7.2022

Směnný kurz české koruny (CZK) vůči jednotné evropské měně euro (EUR) od konce 27.týdne roku 2022 posiluje a CZK se tak dostala na nejsilnější směnný kurz vůči EUR od února letošního roku 2022. Přímá spojitost s CZK a EUR je tak dle finančních odborníků patrně dotčena intervenčními zásahy centrálních bankéřů z České národní banky (ČNB), kdy dle vývoje směnného kurzu české koruny vůči euru jasně vypovídá, že i nové vedení ČNB pokračuje v intervenčních nákupech k udržení přijatelného kurzovního pásma pro CZK, avšak je patrný pokles CZK vůči USD ve srovnání se začátkem roku 2022.

Aktuálně se tak česká koruna (CZK) v průběhu pondělního evropského dopoledne dne 18.července letošního roku 2022, zhruba v čase 9:29 CET obchodovala na Forex trhu vůči jednotné evropské měně euro (EUR) ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě rozpětí ve výši od 24,4463 do 24,4819 CZK za EUR s dosavadním denním posílením CZK o + 0,25 % kurzu vůči EUR. Postavení kurzu české koruny (CZK) vůči americkému dolaru (USD) se však stále pohybovalo nad hranicí kurzu 24 CZK za USD  a v uváděném dni a čase byl stav vzájemného kurzu na hodnotách rozpětí ve výši od 24,1040 do 24,1320 CZK za USD. Těchto vzájemných směnných kurzů bylo dosaženo za situace, kdy na mezinárodním devizové trhu se globální měnový pár EUR/USD obchodoval ve výši směnného kurzu na hodnotě 1,014 USD za EUR s dosavadním denním posílením EUR o – 0,53 % kurzu vůči USD. Jednotná evropská měna euro tak pokračuje v setrvání na  kurzu pásma relativně čisté paritní směnné hodnoty vůči USD s tím, že dne 13.7.2022, zhruba okolo 15:00 CET se podařilo americkému dolaru tuto paritu vůči EUR prolomit, když velmi krátce tento globální měnový pár dosáhl směnný kurz ve výši 0,9998 USD za EUR.

Česká koruna (CZK) tak i během dosavadního dnešního průběhu obchodování dne 18.7.2022 posiluje vůči jednotné evropské měně euro (EUR) a udržuje tak i přes značné inflační tlaky přijatelný směnný kurz s ohledem na její mezinárodní postavení ve vztahu k zahraničnímu obchodu a trhu práce České republiky. Podle posledních reportovaných ekonomických dat tak míra nezaměstnanosti v ČR klesla na hodnotu ve výši 3,1 procenta, avšak míra inflace pokračovala ve svém růstu a aktuálně podle dat za červen letošního roku 2022 v porovnání s červnem loňského roku 2021 došlo k růstu spotřebitelských cen o + 17,2 procenta, Nicméně více objektivně vypovídající údaj z dat Českého statistického úřadu je celoroční inflace jako vyjádření růstu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců, která dosáhla na hodnotu ve výši 9,4 procenta. Podle odhadů ekonomů je vysoce pravděpodobné, že do konce letošního roku 2022 tak míra celoroční inflace dosáhne již dvouciferného čísla, kdy samotná ČNB ve své prognóze odhaduje její výši na hodnotu 13,1 procenta.

Podle ekonomických zpravodajů v napojení na analytiky makléřských společností a bank Za dlouhodobým posilováním koruny pravděpodobně stojí práce ČNB. Ta nedávno informovala, že v květnu letošního roku 2022 v rámci intervence na trhu vynaložila na obranu koruny před jejím oslabením téměř 3,5 miliardy eur (85,3 miliardy Kč). V červnu roku 2022 to pak podle některých analytiků bylo ještě více. Intervenování na trhu ze strany centrální banky nejspíš probíhá i pod jejím novým vedením. Od 1.července roku 2022 převzal post guvernéra Aleš Michl, částečně se obměnila i bankovní rada. "Koruna dnes pokračuje v posílení v pozadí rychlejšího růstu inflace. Koruna však posiluje už od konce minulého týdne, zatímco ostatní regionální měny jako polský zlotý nebo maďarský forint převážně oslabují," uvedl Štěpán Hájek, analytik XTB. Koruna také může posilovat díky výhledu pro ještě rychlejší růst sazeb, což jí právě spolu s intervencemi odděluje od zbytku regionálních měn, dodal analytik Hájek. Momentálně tak investoři a obchodníci vyčkávají na zasedání Bankovní rady ČNB, která má proběhnout v začátku letošního srpna a bude prvním zasedáním pod vedením nového guvernéra Michla. Právě toto zasedání by mohlo naznačit jakým směrem ve vztahu k úrokovým sazbám se centrální bankéři v ČR vydají, uvádějí ekonomičtí zpravodajové.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací