21.7.2022

 

Dluhopisový trh zaznamenal nárůst výnosů nejen z držení standardního 30-ti letého amerického státního dluhopisu (US 30-YR) ve výši nad 3 % p.a., ale i tohoto výnosu nad tři procenta aktuálně dosáhl 10-ti letý státní dluhopis (US 10-YR), který je označován jako tak zvaný srovnávací dluhopis US dluhopisového trhu. Inverze výnosové křivky – kdy krátkodobější státní dluhopisy mají vyšší výnosy než ty dlouhodobější, přestože nesou nižší riziko – jsou trhy často vnímány jako znamení, že se blíží recese. V současnosti totiž americké státní dluhopisy se splatností na 2 a 5 let vykazují vyšší výnos než ty 10-ti a 30-ti leté US dluhopisy.

Za této celkové jak ekonomické tak globální geopolitické situace, kde dominuje stále konflikt na Ukrajině se americké státní dluhopisy aktuálně v průběhu čtvrtečního evropského rána dne 21.7.2022, zhruba v čase 7:16 CET obchodovaly na US dluhopisovém trhu převážně již v obchodním trendu mírného poklesu svých výnosů. Nicméně jak 10-ti letý tak i 30-ti letý US dluhopisy si udržely svoji hodnotu výnosu stále nad tři procenta ročně, když se v uváděném dni a čase 10-ti letý US dluhopis obchodoval s výnosem ve výši 3,023 % p.a. s dosavadním denním oslabením o – 0,013 % výnosu. Ve srovnání s tímto dluhopisem pak 30-ti letý US dluhopis dosáhl svého ročního výnosu ve výši 3,16 % s denním poklesem o pouhých 0,01 % výnosu. Inverze výnosové křivky – kdy krátkodobější státní dluhopisy mají vyšší výnosy než ty dlouhodobější, přestože nesou nižší riziko – jsou trhy často vnímány jako znamení, že se blíží recese. V tomto případě bohužel toto pravidla již bylo naplněno neb 2-letý US dluhopis se v uváděném dni a čase obchodoval s výnosem ve výši 3,221 % p.a. což je téměř o dvě desetiny percentuálního bodu více než výnos u 10-ti letého tak zvaně srovnávacího US dluhopisu.

Tento současný trend dluhopisového trhu tak analytici makléřských společností v napojení na stratégy finančních trhů komentují s tím, že hlavním důvodem tohoto růstu je velmi silná směnná hodnota amerického dolaru (USD) vůči ostatním světovým měnám a zejména vůči jednotné evropské měně euro (EUR). Aktuálně se tak v průběhu evropského čtvrtečního rána dne 21.července letošního roku 2022, zhruba v čase 7:06 CET tento globální měnový pár EUR/USD obchodoval na devizovém trhu v rámci forexových operací ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,022 USD za EUR s dosavadním denním posílením EUR o + 0,44 % kurzu vůči USD a to sice stále v blízkosti paritního pásma, avšak již v obchodním trendu posilujícího eura z důvodu dnešního zasedání centrálních evropských bankéřů, kdy se očekává zvýšení úrokových sazeb na zasedání Rady guvernérů ECB (Evropské centrální banky). Toto zasedání by tak mělo po více jak šesti letech a celkové 11-ti leté téměř nečinnosti s úrokovými sazbami eurozóny tyto sazby výrazněji zvýšit a to s cílem zastavení tempa růstu míry inflace v EU, která již dosáhla objemu ve výši 9,6 % meziročně.  V uváděném dni a čase a za této situace pak směnná hodnota amerického dolaru (USD) měřená dolarovým indexem DXY (US Dollar Currency Index), který porovnává USD s další šesticí hlavních světových měn poklesla o – 0,35 % bodové hodnoty na stav ve výši 106,7 USD bodů.

Trhy se snaží odhadnout, zda centrální banka USA Federální rezervní systém (FED-Federal Reserve System) na svém zasedání o monetární politice příští týden zvýší úrokové sazby o 75 bazických bodů nebo agresivně až o 100 bazických bodů, protože se snaží tímto způsobem zamezit růstu nadměrně vysoké inflaci. Nejistota ohledně růstu, inflace a vývoje měnové politiky spolu s novou vlnou zpráv o výdělcích podniků vedly v posledních seancích k výkyvům rizikových aktiv. Wall Street prodloužila zisky z předchozí středeční seance, podpořené oživením technologických akcií, protože někteří obchodníci vsadili na to, že akciové trhy nalezly dno a že je poženou výše díky silnějším firemním ziskům, než se očekávalo. Poptávka po hypotékách klesla minulý týden o více než 6 % ve srovnání s předchozím týdnem a klesla na nejnižší úroveň za 22 let a trh s nemovitostmi zaznamenal v červnu letošního roku 2022 meziměsíční pokles prodejů nemovitostí o – 5,4 procenta.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací