13.7.2022

Finanční stratégové a analytici makléřských společností již před několika měsíci tento současný stav stejné směnné hodnoty eura (EUR) a amerického dolaru (USD) predikovali s odhadem, že tato skutečnost může nastat v závěru letošního roku 2022. Již tehdy řada investorů a obchodníků zaznamenala toto upozornění, avšak velká většina účastníků finančních trhů v paritu EUR a USD nevěřila neboť spoléhala na zásah monetární politiky centrální banky eurozóny a EU, avšak Evropská centrální banka (ECB) i přes prolomení paritního pásmu kurzu obou měn ponechala úrokové sazby a svoji monetární politiku beze změny. O to větším šok v době energetické krize je to pro Evropou neboť parita měn se tak dostavila o zhruba 4 – 5 měsíců dříve než se očekávalo, uvádějí ekonomičtí zpravodajové.

Aktuálně se tak globální měnový pár euro (EUR) a americký dolar (USD) v průběhu středečního evropského rána dne 13.července letošního roku 2022, zhruba v čase 7:08 CET obchodoval na devizovém trhu v rámci forexových operací na hodnotě vzájemného směnného kurzu ve výši 1,0034 USD za EUR s dosavadním denním poklesem EUR o – 0,02 % kurzu vůči USD. Tohoto směnného kurzu bylo dosaženo za situace, kdy americký dolar (USD) udával svoji směnnou hodnotu měřenou dolarovým indexem DXY (US Dollar Currency Index), který porovnává USD s další šesticí hlavních světových měn, na hodnotě ve výši 108,17 USD bodů s dosavadním denním růstem o + 0,09 % své bodové hodnoty. Jednotná evropská měna euro (EUR) se již v minulém týdnu a to v úterý dne 5.7.2022 dostala do tak zvaného paritního pásma a do týdne již této plné parita dosáhla, když v úterý dne 12.7.2022 zhruba v čase 3:33 CET se hodnota směnného kurzu pohybovala ve výši 1,006 USD za EUR a podle sdělení finančních stratégů investičních bank tak tato parita nemusí být momentálně konečná a euro může dál klesat, kdy směnná hodnota USD bude vyšší než EUR.

Podle sdělení ekonomických zpravodajů v návaznosti na analytiky makléřských společností a fianční stratégy investičních bank se jednotná evropská měna euro (EUR) do této situace dostala kvůli obavám, že by se evropská ekonomika mohla propadnout do recese a na předem dané varovné signály evropský finanční trh eurozńy neobdržel doposud žádné adekvátní reakci své centrální banky ECB. V rámci tak zvaně postraních a neveřejných hovorů několika bankéřů mezi s sebou se tak ukazuje, že tímto stavem se de facto naplnila již několik let zvažovaná vize mezi Evropskou centrální bankou (ECB) a americkou centrální bankou Federal Reserve Systém (FED) a to ještě v dobách, kdy ECB šéfoval současný italský premiér pan Mario Draghi a v čele FEDu stál pan Ben S. Bernanke. V této souvislosti se pak spekuluje zda to dokonce nebyl záměr a tajný plán obou centrálních bank, který se jen nyní až po letech zcela zrealizoval.

Nicméně jakéko-li spekulace již nezmění současný stav směnného kurzu globálního měnového páru EUR/USD a důsledku z toho vyplývajících,  spolu se silně neutěšeným stavem evropské ekonomiky pod silně doléhajícím tlakem válečného dění na Ukrajině a z toho pramenící silně negativní vztahy s Ruskou federací včetně napjatých odběratelsko-dodavatelských vztahů ohledně ruského plynu a ropy. Právě strach z recese způsobený energetickou krizí, kterou umocnila ruská agrese na Ukrajině je podle analytiků hlavní příčina parity EUR s USD. Podle ekonomických zpravodajů pak Rusko používá plyn a ropu nejen k financování války, ale taky jako páku, s jejíž pomocí si chce vymoci od Západu ústupky. Na největším plynovodu, kterým teče tato surovina z Ruska do Německa, tak v toto pondělí 11.7.2022 začala pravidelná údržba, jež má trvat deset dnů. Nicméně vlády, firmy a trhy se obávají, že Rusko odstávku plynovodu Nord Stream 1 může prodloužit, a prohloubit tak energetickou krizi na kontinentu a urychlit propad unijní ekonomiky.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací