11.7.2022

Současný vývoj obchodu se zlatem v rámci komoditních trhů je v očekávání dalšího vývoje jak globální ekonomiky tak zejména ohledně hospodářství eurozóny a ostatních členských zemí EU, uvádějí ekonomičtí zpravodajové v napojení na analytiky makléřských společností. Zároveň tito odborníci poukazují na fakt velmi silné směnné hodnoty amerického dolaru (USD) jako hlavní světové komoditní měny, která pak cenu zlata dle inverzního pravidla za normální situace výrazně snižuje. Avšak podle finančních stratégů k výraznému poklesu cen zlata prozatím nedošlo a pouze komoditní trh v reakci na hodnotu USD provedl cenovou korekci v poklesu a následně cena zlata již udržuje pevné cenové pásmo nebo-li cena zlata dospěla do finančního stavu své cenové stagnace.

Aktuální cena investičního zlata obchodovaná na komoditním trhu COMEX (Commodities Exchange Centre) v průběhu evropského pondělního rána dne 11.7.2022, zhruba v čase 7:42 CET se pohybovala ve výši 1.739,70 USD za trojskou unci s dosavadním denním poklesem o – 0,15 % své ceny. Této ceny bylo dosaženo za situace, kdy směnná hodnota amerického dolaru (USD) dle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index), který porovnává hodnotu USD s další šesticí hlavních světových měn byla na bodovém stavu ve výši 107,41 USD bodů s dosavadním denním růstem o + 0,38 % bodové hodnoty dle tohoto indexu. Pro porovnání situace na finančním trhu ve vztahu k devizovém trhu  a následnému vztahu k cenám komodit obchodovaných v USD má silně vypovídající schopnost současný směnný kurz globálního měnového páru jednotné evropské měny euro (EUR) a amerického dolaru (USD) z pohledu investora z mimo US dolarové zóny, uvádějí ekonomičtí zpravodajové.

Tento globální měnový pár EUR/USD se v průběhu evropského pondělního rána dne 11.července letošního roku 2022, zhruba v čase 8:03 CET obchodoval ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,0139 USD za EUR s dosavadním denním poklesem EUR o – 0,43 % kurzu vůči USD, kdy vzájemný směnný kurz EUR vůči USD již v minulém týdnu během úterního obchodního dne 5.7.2022 prolomil spodní hranici paritního pásma pod 1,0299 a nyní již několikátý den se v tomto kurzovním pásmu parity těchto měn pohybuje. Doposud euro vůči americkému dolaru zaznamenává každodenní pokles a finanční stratégové soudí, že do doby výrazného zásahu centrálních bankéřů eurozóny a EU k výraznějšímu posílení EUR nedojde a tak investoři a obchodníci nyní očekávají od ECB (Evropské centrální banky) citelnější zvýšení úrokových sazeb, které jsou v současnosti již jedenáctým rokem beze změny na nule se zápornou depozitní sazbou ve výši – 0,50 % ročně. Pokud dojde k zvýšení úrokových sazeb s vůlí dalšího pokračování růstu sazeb ze strany Rady guvernérů ECB pak analytici jako například z banky JPMorgan usuzují možný návrat kurzu měnového páru EUR/USD k hodnotě okolo 1,10 USD za EUR.

Zlato tak zaznamenalo již v závěru minulého týdne a to v pátek 8.7.2022 čtvrtou týdenní ztrátu v řadě, když před několika seancemi dosáhlo nejnižší hodnoty od konce září letošního roku 2022, kdy již tehdy ceny zlata byly poškozené vzestupem směnné hodnoty amerického dolaru a tak zvanými investičními sázkami – odhady investorů na strmé zvýšení úrokových sazeb v USA ze strany FOMC FED, které nabraly na síle po zdravých údajích o zaměstnanosti v USA. „Zlato zaznamenalo velký pohyb níže a přichází bod, kdy se trh musí zastavit, aby se mohl nadechnout. A to je to, co právě teď vidíme na zlatě,“ řekl pan Matt Simpson, hlavní tržní analytik společnosti City Index. Benchmarkové výnosy 10letých státních dluhopisů USA se ustálily poblíž více než týdenního maxima z předchozí seance, což zatěžovalo zlato. Vyšší úrokové sazby a výnosy dluhopisů zvyšují náklady příležitosti z držby nevýnosných drahých kovů.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací