7.7.2022

Současný vývoj světové ekonomiky a zejména pak vývoj evropských zemí platících jednotnou evropskou měnou euro označované jako eurozóna směřuje patrně neodvratně do ekonomické recese spojenou s výraznou stagflací, uvádějí ekonomičtí zpravodajové v napojení na finanční stratégy. Aktuální odhady cen ropy těchto odborníků pak udávají hodnotu ropy od 65 USD za barel až po extrémní ceny ve výši 380 USD za barel a to v závislosti právě na ekonomickém vývoji světového hospodářství a rozsahu světové ekonomické krize.

 

 

Aktuálně se v průběhu čtvrtečního evropského dopoledne dne 7.7.2022, zhruba v čase 8:58 CET lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) obchodovala na komoditním trhu NYMEX (New York Mercantile Exchange) na hodnotě ve výši 97,97 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 0,56 % své ceny. Nicméně tato cena stále představuje celoroční růst o + 53,76 % své ceny za posledních 52 týdnů. Evropský protějšek ropy WTI a to severomořská ropa Brent se v uváděném dni a čase obchodovala na komoditním trhu ICE (Interconitental Exchange Europe) ve výši 100,46 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 0,23 % své ceny. Aktuální cena ropy Brent tak odráží celoroční cenový růst o + 51,64 % ceny za posledních 52 týdnů. Těchto aktuálních cen ropy bylo dosaženo za situace, kdy hlavní komoditní měna americký dolar (USD) za posledních několik málo týdnu výrazně zvýšila svoji směnnou hodnotu a momentálně hodnota USD dle dolarového indexu DXY by la ve výši 106,97 USD bodů s dosavadním denním poklesem o – 0,12 % bodové hodnoty.

Ceny ropy tak  klesly spolu s dalšími komoditami, jako jsou kovy a palmový olej, protože centrální banky po celém světě zvýšily úrokové sazby, aby bojovaly s inflací, čímž rozdmýchaly obavy z recese, která by mohla utlumit poptávku po komoditách. Obchodníci sledují možné narušení dodávek ropy v kaspickém konsorciu (CPC), kterému ruský soud nařídil pozastavit činnost na 30 dní. Vývoz na CPC, která zpracovává asi 1 % světových zásob ropy ovšem ještě ve středu ráno dne 6.7.2022 stále proudil. Investoři navíc aktuálně očekávají čtvrteční data vlády USA, která osvětlí stav domácích zásob ropy a pohonných hmot. Údaje z průmyslu ve středu ukázaly, že zásoby ropy v USA minulý týden podle zdrojů z trhu vzrostly o zhruba 3,8 milionu barelů. Zásoby benzinu klesly o 1,8 milionu barelů, zatímco zásoby destilátů klesly asi o 635 000 barelů. „Ropa je decimována jen málo novými informacemi o výrobě nebo spotřebě,“ řekl Stephen Innes, vedoucí partner SPI Asset Management.“Přesto, když se obchodníci s komoditami kvůli rostoucí poptávce a stále jestřábí (americké) politice Fedu velmi vyhýbají riziku, je hlavní riziko recese jako kovadlina na krku trhu.”, doplnil tento odborník pan Innes.

Pokud svět zasáhne recese, což se jeví jako „stále pravděpodobnější varianta“, může barel ropy na konci letošního roku 2022 stát jen 65 USD za barel, tvrdí ve své predikci ze dne 5.7.2022 analytici Citibank. Podle nich se v případě recese světová ekonomika zpomalí a poptávka po ropě se tak značně ochladí. Nicméně scénáři, jenž počítá s 65 americkými dolary za barel a poté dalším poklesem dokonce až na hodnotu 45 USD za barel v průběhu příštího roku 2023, dávají analytici jen desetiprocentní pravděpodobnost. Mnohem pravděpodobnější je podle jejich odhadů, že středomořská ropa Brent do konce roku 2022 spadne na cenu 85 USD za barel s tím, že této variantě přisuzují tuito analytici ze Citibank pravděpodobnost dokonce padesát a více procent. Jiná americká investiční banka JPMorgan zase varuje před opačným extrémem, a sice, že cena ropy se může kvůli omezené produkci z Ruska vyšplhat až na 380 dolarů USD za barel. Nicméně tuto možnost sami analytici JPMorgan označili za extrémní scénář přičemž uvádějí jako pravděpodobnou cenu okolo 190 USD za barel.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací