27.9.2022

Současná ekonomická situace Spojeného království Velké Británie a Severního Irska (UK-Union Kingdom) tak dle analytiků čelí značným důsledkům z doby kovidové krize, která je doprovázena negativními hospodářskými vlivy po odchodu Velké Británie z Evropské Unie známé jako Brexit a nyní obdobně jako celá Evropa je Velká Británie vystavena ekonomickým ztrátám z důvodu energetické krize. Všechny tyto faktory pak odráží výrazný pokles směnné hodnoty britské libry (GBP) vůči ostatním hlavním světovám měnám a zejména pak vůči americkému dolaru (USD).

K propadu směnné hodnoty GBP došlo i přes snahu centrálních bankéřů UK ve formě dalšího zvýšení úrokových sazeb ve Velké Británii. Centrální bankéři Spojeného království Velké Británie a Severního Irska na svém zasedání centrální banky Velké Británie Bank of England (BoE) dne 22.září letošního roku 2022, které se uskutečnilo jen den po zasedání amerických centrálních bankéřů, rovněž jako FOMC FED zvýšili úrokové sazby a to o 50 bazických bodů, čímž aktuální výše úrokových sazeb ve Spojeném království dosáhla na hodnotu ve výši 2,25 % ročně. Zároveň britská centrální banka BoE rozhodla o zahájení prodeje státních dluhopisů neb tak zvaně státní kasa Spojeného království se výrazně vyčerpala v rámci koronavirové pandemie. Centrální banka předpokládá, že hrubý domácí produktu (HDP) Británie vykáže za třetí čtvrtletí pokles o 0,1 procenta. Stejným tempem se HDP podle údajů britského statistického úřadu snížil už ve druhém kvartálu. Britská ekonomika by tak podle prognózy centrální banky vstoupila do recese, která se obvykle definuje jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou. 

Všechny tyto faktory pak odráží výrazný pokles směnné hodnoty britské libry (GBP) vůči ostatním hlavním světovám měnám a zejména pak vůči americkému dolaru. Aktuálně se tak v průběhu úterního evropského rána dne 27.9.2022, zhruba v čase 7:16 CET tato měna evropského ostrovního království britská libra (GBP) obchodovala na devizovém trhu vůči americkému dolaru (USD) ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,076 USD za EUR s dosavadním denním posílením GBP o +0,74 %  kurzu vůči USD. Britská libra ovšem v posledních hodinách posílila  vůči oslabené jednotné měně euro (EUR) a v uváděném dni a čase se tento měnový pár EUR/GBP obchodoval v kurzu 0,895 GBP za EUR s dosavadním denním poklesem EUR o – 0,434 % kurzu vůči GBP. Tohoto vzájemného směnného kurzu bylo dosaženo za situace, kdy jednotná evropská měna eura stále zůstává pod paritní hodnotou vůči USD a globální  měnový pár se tak obchodoval na směnné hodnotě ve výši 0,964 USD za EUR s dosavadním denním poklesem USD o – 0,34 % kurzu vůči EUR.

Dalšímu pozitivnímu vývoji k zvýšení směnného kurzu v rámci ozdravení ekonomiky Spojeného království by měly přispět státní dluhopisy UK, které bude prodávat přímo centrální banka BoE. Takže tak zvaní tvůrci monetárních politik centrální banky Velké Británie BoE (Bank of England) nebo-li členové řídícího výboru banky na tomto čtvrtečním zasedání dne 22.9.2022 také jednomyslně podpořili plány na zahájení prodeje mamutích státních dluhopisů vytvořených od finanční krize před více než deseti lety. Aktivní prodeje, první uskutečněné světové významnou centrální bankou, budou zahájeny 3. října a budou se pohybu kolem 10 miliard liber za čtvrtletí. Toto oznámení pak výrazně oživilo dluhopisový trh a to zejména s britskými dluhopisy, kdy výnos 10-ti letých dluhopisů po tomto oznámení vyskočil o více než 10 bazických bodů na nejvyšší hodnotu od roku 2011 a obchodníci z velké části sázejí na to, že se příští rok přiblíží k výnosu 5 procent.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací