23.9.2022

Centrální banka USA Federal Reserve System na svém tradičně dvoudenním zasedání  Federálního výboru pro volný trh FOMC (Fedral Open Market Committee), které probíhalo ve dnech 20. a 21.9.2022 rozhoda o zvýšení úrokových sazeb o dalších 75 bazických bodů. Na základě tohoto rozhodnutí je aktuální úroková sazba ve Spojených státech ve velikosti rozpětí od 3,00 do 3,25 procenta ročně. Podle vyjádření šéfa FEDu pana Jeroma Powella na tiskové konferenci po zasedání FOMC FED ve večerních evropských hodinách dne 21.září 2022 pak z jeho vystoupení vyplynulo, že toto zvýšení úrokových sazeb není rozhodně poslední.

Pan Powell sdělil, že současná představa centrálních bankéřů USA je dosáhnout v postupných krocích tak zvaných tranších konečné výše úrokových sazeb do konce příštího roku 2023 na hodnotu 4,6 % ročně. Zároveň spolu s tím se pan Jerome Powell vyjádřil, že členové FOMC FED v žádném případě neuvažují v tomto časovém horizontu do konce příštího roku 2023 měnit úrokové sazby směrem dolů a tím jednoznačně vyloučil možnost snížení úrokových sazeb i v případě výrazného oživení americké ekonomiky. Tento krok a kroky následující jsou primárně ze strany centrální banky FED učiněny ve snaze zabránit růstu inflace a vytvořit takové podmínky, aby došlo k snížení míry inflace na americkém spotřebitelském trhu. V kombinaci s pomalejším růstem a slabším trhem práce se sice sníží inflaci, ale zároveň tato kombinace bude domácnosti a podniky bolet. „Je to nepříjemná cena, kterou si žádá snížení inflace. Neobnovení cenové stability by však bolelo víc.“, řekl pan Powell.

Na základě těchto skutečností a v souladu s očekáváním finančních trhů s tímto predikovaným zvýšením úrokových sazeb pak došlo v rámci forexových operací na devizovém trhu v průběhu zhruba 35 hodin k dalšímu silnému zvýšení směnné hodnoty amerického dolaru (USD), kdy v průběhu evropského pátečního rána dne 23.září letošního roku 2022, zhruba v čase 6:24 CET se hodnota USD dle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index) pohybovala na bodovém stavu ve výši 111,40 USD bodů s dosavadním denním růstem o + 0,04 % bodové hodnoty dle tohoto indexu. V uváděném dni a čase se tak pod paritní hodnota jednotné evropské měny euro o to více prohloubila a tento globální měnový pár EUR/USD se obchodoval ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 0,982 USD za EUR s dosavadním denním poklesem EUR o – 0,132 % kurzu vůči USD. Americký dolar neposílil jen vůči již oslabenému euru, ale posílil prakticky globálně jak vůči japonskému jenu (JPY) tak i například vůči kanadskému dolaru tak zejména vůči britské libře (GBP), kdy britská libra vůči americkému dolaru se dostává na novodobá minima a během čtvrtečního evropského rána se tento měnový pár obchodoval v kurzu 1,123 USD za GBP s dosavadním denním poklesem GBP o – 0,231 % kurzu vůči USD.

Členové Federálního výboru pro volný trh FOMC FED (Federal Open Market Committee Federal Reserve System) uvádějí, že očekávají od dalšího zvýšení sazeb negativní důsledky. Sazba fondů na první straně odpovídá sazbám, které si banky navzájem účtují za půjčování přes noc, ale promítá se do mnoha spotřebitelských dluhových nástrojů s nastavitelnou úrokovou sazbou, jako jsou úvěry na bydlení, kreditní karty a financování automobilů. Ve svých čtvrtletních aktualizacích odhadů sazeb a ekonomických údajů se členové FOMC shodli na očekávání, že míra nezaměstnanosti do příštího roku 2023 vzroste na 4,4 % ze současných 3,7 %. Růst takového rozsahu je často doprovázen recesí. Spolu s tím členové FOMC vidí zpomalení růstu HDP na 0,2 % pro rok 2022, v následujících letech mírně zrychlí na dlouhodobější tempo, avšak pouze na hodnotu zhruba ve výši 1,8 %. HDP. Šéf FEDu pan Powell tak připustil, že recese v USA je možná, obzvláště pokud Fed bude muset činit tuto agresivní monetární politiku ve stylu tak zvaného „kvantitativního utahování“.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací