30.9.2022

Obchodování se zlatem a současná cena zlata na komoditním trhu dle ekonomických zpravodajů dospěla do situace, kdy pokles ceny zlata dosáhl tak zvaného dosavadního vrcholu stávajícího medvědího trhu. Podle ekonomů a finančních teoretiků z vysokých škol by právě teď byl ten nejlepší čas vlastnit zlato. Lidé od pradávna shromažďovali zlato v době válek, ekonomických krizích a na základě tohoto pak právě v době růstu inflace, kdy zlato slouží jako uchovavatel finanční hodnoty. Avšak nyní ceny zlata nerostly a naopak stávající ceny zlata jsou v poklesu o téměř 20 % svých maximálních cen v březnu letošního roku 2022.

Aktuálně v průběhu pátečního evropského rána dne 30. září letošního roku 2022, zhruba v čase 6:50 CET se cena zlata na komoditním trhu COMOX (Commodities Exchange Centre) pohybovala ve výši 1.670,10 USD za trojskou unci s dosavadním denním mírným růstem o – 0,09 % své ceny. Obchodní trend spíše udává pokračující sestupnou cenovou tendenci v rámci současného medvědího trhu se zlatem, uvádějí analytici makléřských společností a finanční stratégové investičních společností a bank. Podle těchto odborníků za tuto aktuální situaci na trhu se zlatem mohou tři základní faktory. Primárním z nich je za prvé velmi silná a ve výhledu až obrovská směnná hodnota amerického dolaru (USD), kdy predikce hovoří o dalším zvyšování úrokových sazeb ze strany centrálních bankéřů Federal Reserve Systém (FED). Aktuálně tak v uváděném dni a čase se hodnota USD dle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index) pohybovala na bodovém stavu ve výši 112,12 USD bodů s dosavadním denním poklesem o – 0,12 % bodové hodnoty dle tohoto indexu. Právě tento momentální pokles směnné hodnoty USD dopomohl ve srovnání s čtvrtečním obchodním dnem 29.9.2022, kdy zhruba ve stejný čas předchozího dne byla cena zlata ve výši  1.659,40 USD za trojskou unci s dosavadním denním poklesem o – 0,63 % své ceny a index DXY uváděl růst směnné hodnoty USD o + 0,60 % denního bodového stavu ve výši 113,28 USD bodů.

Dalším velmi silným faktorem, který investory a střadatele spíše znejišťuje než znevýhodňuje jako silný USD je celková obava jako negativní investorský sentiment z přicházející ekonomické recese v podobě velké hospodářské krize na základě již současné krize energetické. V tomto ohledu investoři a zejména střadatelé mají značné obavy z možné okamžité likvidity v případě prodeje zlata byť by to bylo za jakou-li cenu s ohledem na potenciální obavy finančníků z nedostatku okamžitých hotových peněz nebo okamžitého cash flow na bankovních účtech. V této souvislosti pak analytici poukazují na změny u velkých centrálních bank jako FED v USA či ECB v EU a zejména v eurozóně, kdy centrální bankéři stále zvyšují úrokové sazby a tím tvoří stále méně dostupné finanční toky, jak zejména pro firemní tak i osobní sektor spotřebitelského trhu. V této souvislosti pak zejména energetická krize v Evropě v kombinaci s monetární politikou centrální banky ECB vyústila v současnou směnnou hodnotu jednotné evropské měny euo (EUR), která je na pod paritních hodnotách vůči americkému dolaru (USD).

V průběhu evropského pátečního rána dne 30. září letošního roku 2022, zhruba v čase 6:59 CET se tento globální měnový pár EUR/USD obchodoval na devizovém trhu v rámci forexových operací ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 0,9799 USD za EUR s dosavadním denním poklesem EUR o – 0,15 % kurzu vůči USD. Třetím faktorem ovlivňujícím cenu zlata jsou opět obavy z vývoje konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou, který je řešen přímým otevřeným válečným konfliktem, avšak za materiální a finanční pomoci USA a Spojeného království, spolu se zeměmi EU, kde asi nejvýraznější pomoc Ukrajině formou dodávek zbraní a techniky poskytuje Polsko a Česká republika. Právě obavy z možnosti toho, že konflikt přeroste z regionální až na světovou úroveň udržuje investory do zlata  v obavách. Spolu s tím dopad ekonomických sankcí zemí EU vůči Ruské federaci způsobuje jako vedlejší produkt i ekonomické ztráty a to zejména v surovinových dodávkách pro průmysl. V této souvislosti se tak již hovoří o deindustrializaci (od průmyslnění) značné části Evropy a zejména tradičních průmyslových zemí. Za této situace investoři nemají v současném prostředí moc chuť držet zlato," sdělil Warren Patterson, šéf komoditní strategie v ING.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací