4.10.2022

Ceny ropy v průběhu evropského úterního rána dne 4.října letošního roku 2022 již mírně vzrostly a to jednak na základě očekávání, že OPEC+ může souhlasit s razantním snížením těžby ropy, o čemž má rozhodnout na své středeční schůzce dne 5.10.2022 v rakouské Vídni a dalším tradičním faktorem pro zvýšení ceny ropy je pokles směnné hodnoty amerického dolaru (USD) vůči hlavním světovým měnám, kdy dle dolarového indexu DXY  z hodnot okolo 114 USD bodů poklesla tato indexová hodnota na aktuální stav v průběhu úterního evropského rána dne 4.10.2022 na aktuální stav ve výši 111,59 USD bodů dle tohoto indexu, který porovnává hodnotu USD s další šesticí hlavních světových měn.

Právě tyto faktory pak převážily v obavy investorů a obchodníků finančních trhů o globální ekonomiku. Skupina zemí vyvážejících ropu sdružená v ropném kartelu OPEC+, což je partnerská skupina zemí tradičního kartelu OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries), kde hlavní vliv v OPEC+ má Ruská Federace, podle analytiků UBS a JPMorgan v již nejbližších dnech výrazně sníží těžbu surové ropy a tím dosáhnou zastavení stávajícího poklesu cen ropy na komoditních trzích. „O hranici 90 dolarů za barel vedení OPEC+ nehodlá smlouvat, a proto budou konat tak, aby toto dno zajistili,“ řekl makléř společnosti PVM Stephen Brennock. Nejen na základě tohoto sděleného rozhodnutí pak v průběhu noci z pondělí 3.10. na úterý 4.10.2022 se změnil obchodní trend cen ropy na světových komoditních trzích z medvědího na mírně býčí trh a ceny ropy vskutku povyrostly, nicméně požadované hranice OPEC+ ve výši 90 USD ještě nedosáhly, avšak  cena ropy Brent již začala atakovat tuto hranici. Aktuálně v průběhu evropského úterního rána dne 4.října letošního roku 2022, zhruba v čase 6:40 CET se severomořská ropa Brent obchodovala na komoditním trhu ICE (Intercontinental Exchange Europe) na hodnotě ve výši 89,20 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 0,38 % své ceny.

Americký protějšek ropě Brent a to lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) se v uváděném dni a čase obchodovala na komoditním trhu NYMEX (New York Mercantile Exchange) na hodnotě ve výši 83,81 USD za barel s dosavadním denním posílením o + 0,22 % své ceny. Podle ekonomických zpravodajů v napojení na analytiky makléřských společností a finanční stratégy komoditního trhu pak v porovnání s prvním a posledním zářijovým týdnem letošního roku 2022 klesla cena barelu severomořské ropy Brent o 10 USD a 30. září  letošního roku 2022 se dostala na svoji cenovou úroveň ve výši zhruba 85 USD za barel. Tento cenový trend se ovšem moc nelíbí kartelové skupině zemí vyvážejících ropu OPEC+, a tak na svém středečním zasedání dne 5.října letošního roku 2022 plánuje rozhodnout o razantním snížení těžby ropy, uvedla agentura Reuters. Zástupci skupiny se mají kvůli tomu dokonce sejít osobně ve Vídni, což není příliš obvyklé, a ve hře je podle zdrojů Reuters snížení těžby o více než milion barelů denně. To by byla nejdramatičtější redukce od roku 2020, kdy se skupina dohodla na snížení o deset milionů barelů v reakci na pád v poptávce, který způsobila pandemie koronaviru. Podle některých analytiků by pak toto výrazné až drastické snížení produkce ropy mohlo znamenat nejen prudký nárůst cen, ale například i pro některé státy Evropy výrazné omezení dodávek ropy a s tím spojené problémy s nedostatkem pohonných hmot.

Zvažované snížení produkce  ze strany OPEC+ bylo odůvodněno prudkým poklesem cen ropy z nedávných maxim, uvedla finanční a bankovní skupina z USA Goldman Sachs a dodala, že to posílilo její býčí pohled na ropu. Obavy o globální ekonomiku by mohly zastínit růst, řekla Tina Teng, analytička CMC Markets, protože investoři také chtějí získat zisk ze zisků dosažených v předchozí seanci. „Na globálních trzích přetrvávají nejistoty, jako jsou turbulence na dluhopisových trzích, výprodej rizikových aktiv a prudce rostoucí americký dolar,“ řekl Teng. Ceny ropy klesaly již čtyři měsíce v řadě, protože blokády Covid-19 u  největšího dovozce ropy v Číně omezily poptávku, zatímco zvyšování úrokových sazeb a prudce rostoucí americký dolar  (USD) tlačily na globální finanční trhy. Hlavní centrální banky se pustily do nejagresivnějšího kola zvyšování sazeb za poslední desetiletí, což vyvolalo obavy z globálního ekonomického zpomalení. Odhaduje se, že zásoby ropy v USA se za týden do 30. září zvýšily o zhruba 2 miliony barelů, ukázal v pondělí  3.10.2022 předběžný průzkum agentury Reuters.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací