7.10.2022

Tradičně jako téměř vždy první pátek v měsíci je na finančních trzích ve Spojených státech ve znamení dat z trhu práce v USA. Ani dnešního dne a to v pátek 7.října letošního roku tomu nebude jinak a právě již v předstihuju ekonomičtí stratégové a ratingové agentury vydávají své odhady, které se po většinou nemýlí a skutečnost je následovně spíše pozitivnější než vlastní zveřejnění údajů o nezaměstnanosti, výše platů a nově vytvořených pracovních místech ve Spojených státech. Současné predikce tak ukazují velmi pozitivní údaje a spolu s výhledem dalšího zvyšování úrokových sazeb centrální bankou FED tak směnná hodnota po předchozím poklesu USD opět posílila.

Směnná hodnota amerického dolaru (USD) podle dat dolarového indexu (DXY – US Dollar Currency Index) se za posledních necelých 48 hodin zvýšila téměř o 2 USD body tohoto indexu a to po předchozím poklesu v začátku tohoto 40.týdne letošního roku 2022. Aktuálně se tak bodový stav tohoto indexu v průběhu pátečního evropského rána dne 7.10.2022, zhruba v čase 6:29 CET pohyboval ve výši 112,12 USD bodů s dosavadním denním poklesem o – 0,12 % bodové hodnoty, přičemž bodový stav indexu DXY ve středu dne 5.10.2022 v čase 6:44 CET byl ve výši 110,41 USD bodů. Podle vyjádření ekonomických zpravodajů v napojení na finanční stratégy devizového trhu a analytiky makléřských společností je v současnosti během evropského pátečního rána dne 7.10.2022 velmi příznivý investorský sentiment, který předpokládá pokračující růst směnné hodnoty USD s ohledem na dnešní zveřejnění dat z trhu práce v USA, jenž podle předběžných odhadů signalizují pozitivní výsledek. 

Na základě nejen tohoto, ale i za podpory stále sílící převahy jestřábího stylu centrální banky USA Federal Reserve System (FED) tak po předchozím poklesu opět vzrostla směnná hodnota USD, která tak smazala předchozí dílčí zisky, které na devizovém trhu v začátku tohoto týdne zaznamenala jednotná evropská měna euro (EUR) a zejména pak britská libra (GBP). Rovněž tak americký dolar svým nárůstem směnné hodnoty zatlačil japonský jen (HPY) až nad hranici 140 JPY za USD. Aktuálně se tak v průběhu pátečního evropského rána dne 7.10.2022, zhruba v čase 6:40 CET tento měnový pár USD/JPY obchodoval ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 144,99 JPY za USD s dosavadním denním poklesem USD o – 0,09 % kurzu vůči JPY. V uváděném dni a čase se také oproti začátku týdne změnil směnný kurz USD vůči GBP, kdy se tento měnový pár GBP/USD obchodoval ve výši 1,116 USD za GBP s dosavadním denním poklesem GBO o – 0,09 % kurzu vůči USD. Jednotná evropská měna euro (EUR) tak stále udržuje svoji směnnou hodnotu vůči americkému dolaru na pod paritní hodnotě a to ve vzájemném směnném kurzu ve výši 0,98 USD za EUR s dosavadním denním posílením EUR o + 0,1 % kurzu vůči USD.

Představitelé centrální banky USA, členové FOMC FED posílili názor, že centrální banka ještě zdaleka neskončila s cyklem růstu svých úrokových sazeb, když se snaží snížit inflaci, a tím pádem dle ekonomických zpravodajů se očekává, že úrokové sazby  ve Spojených státech ještě porostou. „Rétorika řečníků Fedu byla z hlediska tohoto jestřábího poselství velmi jasná,“ řekl Rodrigo Catril, měnový stratég z National Australia Bank. „To jistě potvrdilo argument, že nejen Fed zůstává velmi odhodlán držet nohu na utahovacím pedálu, ale zároveň se podíváte na ekonomická data a USA se stále zdají být mnohem silnější než ostatní. “. doplnil tento odborník. Centrální banky po celém světě ještě zdaleka neskončily ve svém boji za zkrocení desetiletí vysoké inflace a členové Rady guvernérů Evropské centrální banky (ECB) na svém zasedání minulý měsíc se zdáli býti stále více znepokojeni vysokou mírou inflace, která by mohla  tak zvaně zakořenit, a proto je nutné agresivní zpřísnění politiky a to i za cenu slabšího růstu evropské ekonomiky, komentují analytici. Většina těchto faktorů pak posílí směnnou hodnotu USD vůči EUR, míní finanční stratégové a vylučují tak možnost do konce letošního roku 2022 stabilního kurzu eura vůči americkému dolaru, kdy by euro dosáhlo vyšší hodnoty a opustilo paritní pásmo s USD.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací