3.5.2023

Současný stav obchodování s ropou během evropského středečního rána dne 3.května letošního roku 2023 podle ekonomických zpravodajů v napojení na analytiky makléřských společností a finanční stratégy komoditního trhu prodloužil ztráty investorům poté, co ceny ropy v předcházejících dnech  klesly o zhruba 5 % své ceny a dostaly se tak na své pětitýdenní minimum. Podle těchto odborníků je jednou z hlavních příčin především stále relativně silná směnná hodnota amerického dolaru (USD) ve spojitosti s očekávaným dalším zvyšováním úrokových sazeb v USA ze strany centrální banky FED (Federal Reserve System).

Momentálně se tak během středečního evropského rána dne 3.května letošního roku 2023, zhruba v čase 7:23 CET obchodovala lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) na komoditním trhu NYMEX (New York Mercantile Exchange) na hodnotě ve výši 71,62 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 0,06 % své ceny. Tato současná cena tak dle dat technické analýzy představuje cenovou ztrátu ve výši – 10,83 % od začátku letošního roku 2023. Celková roční ztráta ceny ropy WTI je ve výši – 17,09 % své ceny za posledních 52 týdnů. Rozpětí cen mezi ropou WTI a evropským protějškem severomořskou ropou Brent bylo aktuálně ve výši necelých 4 amerických dolarů za barel, což podle analytiků není zrovna údaj, který by vypovídal o normálním stavu trhu s ropou. Právě jak geopolitické události a to především sankční vztah Západu k RF ohledně války na Ukrajině, tak zejména inflační tlaky výrazně změnily situaci na komoditní trhu s ropou.

V uváděném dni a čase se severomořská ropa Brent obchodovala na komoditním trhu ICE (Intercontinental Exchange Europe) na hodnotě ve výši 75,34 USD za barel s dosavadním denním velmi mírným posílením o + 0,03 % své ceny. Tato aktuální cena tak dle dat technické analýzy představuje celkovou roční ztrátu ve výši – 16,31 % své ceny za posledních 52 týdnů. Stav zhodnocování vložené investice tak jednotlivým investorům od začátku letošního roku 2023 tak prozatím přinesl ztrátu ve výši – 10,63 procenta. Tohoto aktuálního stavu cen ropy na světovém komoditním trhu bylo dosaženo za situace, kdy směnná hodnota amerického dolaru (USD), coby hlavní komoditní měna dosáhla dle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index) bodového stavu ve výši 101,73 USD bodů s dosavadním denním poklesem o – 0,23 % bodové hodnoty dle tohoto indexu a globální měnový pár EUR/USD se obchodoval ve vzájemném směnném kurzu ve výši 1,1022 USD za EUR s dosavadním denním posílením EUR o + 0,21 % kurzu vůči USD.

Investoři a obchodníci nejen komoditního trhu, ale i ostatní účastníci finančních trhů spolu s odbornou veřejností očekávají že dnes ve středu 3.5.2023, po již od včerejšího úterý 2.5.2023 probíhajícího zasedání centrálních bankéřů FEDu dojde k dalšímu zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech amerických a směnná hodnota amerického dolaru (USD) ještě posílí. Právě silný USD dle tak zvaného iverzního pravidla má negativní vliv na růst ceny ropy a dalších hlavních komodit jako je například zlato. V této souvislosti se tak dle odhadů analytiků očekává, že klíčový výbor centrální banky USA Federal Reserve Systém a to Federální výbor pro volný trh FOMC (Federal Open Market Committee) tuto základní úrokovou sazbu zvýší o 25 bazických bodů nebo-li o + 0,25 ročně, což by následně představovalo výši sazeb v rozpětí od 5,00 do 5,25 procenta. Odborníci finančního trhu a ekonomové v této věci uvádějí, že další zvýšení úrokových sazeb tak zpomalí hospodářský růst a ovlivní poptávku po energetických surovinách včetně ropy.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací