28.4.2023

Sdělení hlavního ekonoma centrální banky Spojeného království Velké Británie a Severního Irska Bank of England (BoE) pana Huw Pilla  v tomto 17.týdnu roku 2023, tak zvaně otevřelo oči mnohým investorům a obchodníkům nejen ve Spojeném království, když tento odborník uvedl, že Britové musí přijmout to, že jsou nyní chudší. Následně k tomu to dodal, že ve Spojeném království se lidé museli smířit s tím, že náklady na zboží, které dováží, rostly rychleji než hodnota toho, co vyváží. Avšak podle analytiků devizového trhu směnná hodnota britské libry (GBP) udržuje relativně optimální směnný kurz vůči ostatním hlavním světovým měnám.

V průběhu pátečního evropského rána dne 28.dubna letošního roku, zhruba v čase 6:07 CET se směnná hodnota britské libry (GBP) vůči americkému dolaru (USD) pohybovala ve vzájemném směnném kurzu ve výši 1,248 USD za GBP s dosavadním denním poklesem GBP o – 0,016 % kurzu vůči USD. Ovšem vůči jednotné evropské měně euro (EUR) v uváděném dni a čase britská libra (GBP) mírně posiluje a to ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 0,882 GBP za EUR s dosavadním denním posílením GBP o + 0,034 % kurzu vůči EUR. Těchto vzájemných směnných kurzů bylo dosaženo za situace, kdy se globální měnový pár EUR/USD obchodoval na devizovém trhu v rámci forexových operací na hodnotě ve výši 1,1014 USD za EUR s dosavadním denním poklesem EUR o – 0,12 % kurzu vůči USD a dolarový index DXY (US Dollar Cuurency Index) tak vykazoval bodovou hodnotu ve výši 101,66 USD bodů s dosavadním denním růstem o + 0,15 % bodové hodnoty.

Společností a jejich vedoucí pracovníci se snaží přenést dopad inflace na sebe – a to podle Huwa Pilla, hlavního ekonoma Bank of England, riskuje přetrvávající inflaci. ″Čemu teď čelíme, je neochota přijmout, že ano, všichni jsme na tom hůř, všichni si musíme vzít svůj díl,” řekl Pill v epizodě Columbia Law School a podcastu Millstein Center “Beyond Unprecedented”, který byl zveřejněn již v úterý tohoto týdne 25.4.2023. „Pokusit se přenést tyto náklady na jednoho z našich krajanů a říci, že budeme v pořádku, ale oni si budou muset vzít náš podíl – projít hrou s balíky... je jednou z věcí, které generují inflaci,“ řekl pan Pill. “Tak nějak ve Spojeném království musí někdo přijmout, že je na tom hůř, a přestat se snažit udržet si svou skutečnou kupní sílu zvyšováním cen, ať už vyšších mezd nebo přenášením nákladů na energii na zákazníky atd.” Tyto komentáře pana Huw Pilla, hlavního ekonoma BoE byly široce publikovány v britských médiích, avšak v bodu odmítání zvyšování mezd se toto sdělení stalo terčem kritiky britských odborářů.

Koncept spirály mezd a cen, kdy rostoucí mzdy vytvářejí smyčku inflačních tlaků zvyšováním nákladů pro podniky a posilováním poptávky, je v ekonomice diskutován. Několik politiků, včetně ministryně financí USA Janet Yellenové a představitelů Evropské centrální banky – uvedlo, že v USA ani v eurozóně o tom nevidí důkazy. Ekonomové, včetně hlavního ekonoma MMF Pierra-Oliviera Gourinchase, uvedli, že mzdy mohou dále růst, aniž by riskovaly růst, protože po očištění o inflaci výrazně neporostou a korporátní svět si zachoval pohodlné marže. Někteří však tvrdí, že Spojené království je zvláště ohroženo spirálou mezd a cen přispívající ke „stagflaci“, to jest nízkému nebo žádnému hospodářskému růstu a vysoké inflaci, kvůli jeho importně náročné ekonomice a oslabené britské libře,, která byla omezována Brexitem spolu s roky stagnujícím růstem mezd. Inflace ve Spojeném království měla v březnu letošního roku 2023 klesnout na jednociferné hodnoty, ale dosáhla svého objemu ve výši 10,1 procenta.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací