27.12.2018

Zpětný odkup akcií může být pro některé investory zajímavý. To zejména proto, že dokáže investorům nabídnout krátkodobý bonus, který se projevuje růstem cen akcií. Na burze tak dochází k obchodování s menším množstvím akcií, a tedy roste jejich cena. Současně lze očekávat, že roste hodnota těchto akcií.

Zpětný odkup akcií se proto setkává s různými názory a není jisto, zdali jde o spíše o pozitivní nebo spíše o negativní počin společnosti. V první řadě je nutné vědět, že zpětný odkup akcií má značný vliv na rizikový profil společnosti. Zpětný odkup akcií proto může mít na společnost vliv pozitivní, negativní nebo pouze neutrální.

Zpětný odkup akcií lze vnímat jako symbol, že management společnosti nemá v plánu realizovat projekty, které sice zvýší velikost podniku, ale nevzal by v úvahu to současně se zvyšující hodnotu podniku.

Pokud mají být informace o zpětném odkupu akcií kompletní, je třeba sledovat nejenom samotný dividendový výnos, ale současně zohledňovat také samotný výnos ze zpětného odkupu akcií.

Poněkud nesprávně může být celá aktivita vnímána, pokud jej investoři začnou chápat jako signál, že jsou akcie společnosti podhodnocené. Ovšem, samotné oznámení zpětného odkupu vnímají investoři značně pozitivně. Vždy však záleží na tom, zdali je akcie správně ohodnocená.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací