20.12.2018

Pokud hodláte investovat, měli byste znát alespoň tyto základní pojmy, které se k investičnímu světu pojí. Fenoménem posledních několika let je totiž fakt, že mnohé originální slovní tvary se do češtiny prostě nepřekládají, a tudíž může být jejich chápání pro mnohé Čechy náročné. Proto přicházíme s naším slovníčkem.

Joint venture(s)

V českém pojetí jde o společný podnik. Nový podnikatelský subjekt je založen na základě dvou a více podnikatelských subjektů, kteří jej vzájemně kontrolují. Společný podnik má sloužit k lepšímu dosažení podnikatelských cílů.

Dot.com krize

Lze hovořit také o dot.com bublině, která se stala fenoménem konce devadesátých let dvacátého století. Šlo zejména o to, že se razantně rozšířilo využívání internetu, které bylo možné díky menším nákladům na internet. Internet byl využíván různými způsoby a do popředí se dostal zejména online marketing a internetový obchod. V této oblasti vznikl velký optimismus a investoři do internetových firem investovali obrovské částky. Šlo o internetovou bublinu, kterou přežily pouze internetové aukční síně a vyhledávače. Ostatní firmy šly ke dnu. A s nimi samozřejmě i mnozí investoři.

Diverzifikace portfolia

Tímto termínem se označuje rozdělení portfolia do různých investičních nástrojů. Pokud investuje investor do akcií, pak diverzifikuje riziko tím, že vkládá své investiční prostředky do různých titulů. Nikdy není dobré spoléhat pouze na jeden investiční produkt. Pokud jsou investice správně rozloženy, je riziko razantně sníženo.

Online obchodování

Jedná se o obchodování, které může investor provádět z domova, pouze s použitím internetu. K online obchodování lze využít jakékoliv zařízení jako je počítač, tablet či mobil s připojením k internetu. Online obchodování nabízí přístup k mnoha českým i zahraničním burzám a funguje za pomoci zadávání pokynů. Ty je možné často zadávat jak přímo online, tak i telefonicky, nebo za pomoci osobního makléře.

ETF

Burzovně obchodovaný fond, nebo-li Exchange Traded Funds, je fondem, který patří do skupiny investičních nástrojů, které jednoduše diverzifikují investiční portfolio. Jsou spravovány investičním manažerem. Právě on vybírá jednotlivé cenné papíry do portfolia a mapuje jejich index.

 

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací