29.11.2022

Komoditní trh v průběhu evropské noci z pondělí na úterý dne 29.listopadu letošního roku 2022 zaznamenal růst ceny zlata, po té co směnná hodnota amerického dolaru (USD) v rámci forexových operací devizového trhu zaznamenala opětovný pokles. Dalším důvodem pro aktuální růst ceny zlata, dle sdělení ekonomických zpravodajů v napojení na analytiky makléřských společností je investorský sentiment, který vychází z toho, že postoj americké centrální banky Federal Reserve System (FED) k zvyšování úrokových sazeb v polovině prosince letošního roku 2022 bude umírněný.

Slabší americký dolar (USD) tak zlevňuje zlato pro zámořské kupce nebo-li pro investory z tak zvaně mimo dolarové zóny. Zlato je také citlivé na rostoucí úrokové sazby, protože zvyšují alternativní náklady na držení z tohoto nevýnosného aktiva. Investoři se tak nyní předně zaměří přímo na předsedu centrální banky USA Fedu (Federal Reserve System) pana Jerome Powella, který má ve středu 30.11.2022 vystoupit na akci Brookings Institution. “Pokud Powellův projev zasáhne tón, který trh čte tak, že netlačí jestřábí míč dopředu, zlato se odrazí,” řekl Spivak. Tento týden má být také předložena zpráva ADP National Employment report a údaje o nezemědělských mzdách amerického ministerstva práce. Tyto údaje by pak mohly poskytnout další vodítka k plánu monetární politiky FOMC (Federal Open Market Committee) jako klíčového výboru centrální banky Spojenách států FED, který je jediný oprávněn určovat výši úrokových sazeb. “Investoři nyní zaměří pozornost na americká ekonomická data tento týden kvůli jakýmkoli náznakům, že Fed může zmírnit agresivní zvyšování sazeb,” uvedl ANZ v poznámce.

Aktuálně se tak cena zlata v průběhu evropskéjo úterního rána dne 29.11.2022, zhruba v čase 6:29 CET pohybovala na komoditním trhu COMEX (Commodities Exchange Centre) na hodnotě ve výši 1.753,20 USD za trojskou unci s dosavadním denním růstem o + 0,74 % své ceny. V uváděném dni a čase pak směnná hodnota amerického dolaru (USD) měřená dolarovým indexem DXY (US Dollar Currency Index), který porovnává hodnotu USD s další šesticí hlavních světových měn, byla na indexové hodnotě ve výši 106,22 USD bodů s dosavadním denním poklesem o – 0,43 % předchozí bodové hodnoty dle tohoto indexu. Pokles USD pak mírně posílil i směnný kurz jednotné evropské měny euro (EUR) vůči americkému dolaru (USD) a v uváděném dni a čase se tento globální měnový pár EUR/USD obchodoval v rámci devizového trhu na hodnotě vzájemného směnného kurzu ve výši 1,039 USD za EUR s dosavadním denním posílením EUR o + 0,48 % kurzu vůči USD.

V předchozím týdnu, který byl označován v kalendáři letošního roku 2022 jako 47.v pořadí, ovšem pod tlakem znovu posilující směnné hodnoty amerického dolaru (USD), hodnota drahých kovů poklesla a to včetně zlata. Podle vyjádření ekonomických zpravodajů v napojení na analytiky makléřských společností tento pokles u ceny zlata v minulém týdnu představoval zhruba jedno procento ze své původní ceny. Podle údajů vyplývajících z technické analýzy pak cena zlata od začátku letošního roku 2022 ztratila - 4,87 % své původní ceny v závěru loňského roku 2021. V celkovém ročním porovnání je pak doposud celková ztráta nižší, kdy zlato zaznamenalo roční pokles o – 2,33 % své ceny za posledních 52 týdnů. V současnosti se obchodní trend obrátil a v začátku druhého obchodního dne v 48.týdnu roku 2022 se zlato obchodovalo na komoditním trhu v trendu býčího trhu.  „Zlato po předchozím sezení zaznamenává opravný vzestup. Také dolar je o něco níže,“ k tomuto řekl měnový stratég DailyFX Ilya Spivak.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací