1.12.2022

Předseda Federal Reserve System (FED) tj. šéf centrální banky USA pan Jerome Powell v rámci svého vystoupení na finanční konferenci Brookings Institution ve Washingtoně, DC, které proběhlo ve středu 30.11.2022 potvrdil, že pravděpodobně dojde k menšímu zvýšení úrokových sazeb, které by mohlo začít již v prosinci letošního roku 2022, kdy bude ve dnech 13. a 14. prosince 2022 zasedání Federálního výboru pro volný trh (FOMC – Federal Open Market Committee), což je klíčový orgán centrální banky Spojených států, který jako jediný má pravomoc rozhodovat o úrokových sazbách.

Toto sdělení v Brookings Institution bylo investory a obchodníky v návaznosti na analytiky a finanční stratégy velmi pečlivě analyzováno a následně se i dostavila reakce finančních trhů s ohledem na to, že úrokové sazby v USA mají přímou spojitost ta směnnou hodnotu amerického dolaru (USD). Jednou z prvních reakcí, ostatně jako povětšinou byla reakce devizového trhu, kde směnná hodnota USD zamířila směrem dolů a aktuálně v průběhu čtvrtečního evropského rána dne 1.12.2022, zhruba v čase 6:35 CET se dle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index) pohybovala hodnota USD ve výši 105,50 USD bodů s dosavadním denním poklesem o – 0,43 % bodové hodnoty dle tohoto indexu. V uváděném dni a čase se tak globální měnový pár jednotné evropské měny euro (EUR) a amerického dolaru (USD) obchodoval ve vzájemném kurzu ve výši 1,044 USD za EUR s dosavadním denním posílením EUR o + 0,37 % kurzu vůči USD.

Dalším projevem reakce trhu byl závěrem obchodování amerického akciového trhu, kdy ve středu 30.11.2022 všechny hlavní US akciové indexy uzavřely tento obchodní den ve velmi silném nárůstu svých bodových hodnot. Například akciový index převážně technologických společností NASDAQ vykázal denní nárůst ve výši + 4,41 % bodů a výběrový US akciový index DJIA za tento den připsal o + 2,18 % bodů více. A v neposlední řadě vystoupení pana Powella naznačující výhled tak zvaně levnějšího  amerického dolaru (USD) podpořil obchodníky se zlatem, kdy během čtvrtečního evropského rána dne 1.prosince letošního roku 2022, zhruba v čase 7:35 CET vzrostla cena investičního zlata na komoditním trhu COMEX (Commodities Exchange Centre) o + 2,07 % své dosavadní denní ceny na hodnotu ve výši 1,796,30 USD za trojskou unci a přiblížilo se tak se svojí cenou k výrazné hranici 1.800 USD za trojskou unci, o jejímž překonání mnozí analytici pochybují a podstatná část finančních stratégů toto očekává.

V návaznosti na nedávná prohlášení dalších představitelů centrální banky a komentáře na listopadovém zasedání Fedu pan Jerome Powell řekl, že vidí centrální banku v pozici, aby snížila rozsah zvyšování sazeb již příští měsíc. Varoval však, že měnová politika pravděpodobně nějakou dobu zůstane restriktivní, dokud se neobjeví skutečné známky pokroku v inflaci. “Navzdory určitému slibnému vývoji máme před sebou dlouhou cestu k obnovení cenové stability,” řekl Powell v poznámkách pronesených v Brookings Institution. Předseda FEDu pan Powell poznamenal, že politické kroky, jako je zvýšení úrokových sazeb a snížení držby dluhopisů Fedu, obvykle nějakou dobu trvá, než si prorazí cestu systémem. “Proto má smysl zmírňovat tempo růstu našich sazeb, když se blížíme k úrovni omezení, která bude dostatečná ke snížení inflace,” , sdělil pan Powell a dodal: ″Čas na zmírnění tempa zvyšování sazeb může přijít hned na prosincovém zasedání."

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací