25.1.2023

Po poklesu jednotné evropské měny euro (EUR) pod paritu s americkým dolarem (USD) ve druhé polovině roku 2022 se evropská společná měna, kterou dnes platí 20 evropských států v posledních měsících zotavila, a ve středu ráno dne 25.ledna letošního roku 2023 se na devizovém trhu v rámci forexových operací obchodovala zhruba v čase 7:25 CET ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,0909 USD za EUR s dosavadním denním posílením EUR o + 0,22 % kurzu vůči USD. Tohoto vzájemného směnného kurzu bylo dosaženo za situace, kdy směnná hodnota amerického dolaru (USD) měřená dolarovým indexem DXY (US Dollar Currency Index) poklesla a v uváděném dni a čase tento index DXY vykazoval sílu USD ve výši 101,82 USD bodů s dosavadním denním poklesem o – 0,10 % bodové hodnoty dle tohoto indexu.

Ústředním bodem slabosti jednotné evropské měny euro (EUR) je podle analytiků makléřských společností a odborníků devizového trhu  agresivní zpřísňování měnové politiky ze strany centrální banky USA tak zvaného amerického Federálního rezervního systému (FED), zatímco centrální banka eurozóny a to Evropská centrální banka (ECB) se mnohem později vymanila z těchto pomyslných bloků zvyšování úrokových sazeb, aby tím omezila vlastní  nekontrolovatelnou inflaci v eurozóně. Trendy příchozích dat však naznačují, že ve Frankfurtu, kde je sídlo ECB je potřeba pokračovat v jestřábí politice zvyšování úrokových sazeb, při čemž však ve Washingtonu může dojít k ochlazení zvýšení sazeb, což aktuálně zdůraznilo tento týden několik analytiků. Toto uzavření tak zvané úrokové mezery ze strana FED by bylo pro jednotnou evropskou měnu euro pozitivní, predikují tito odborníci.

Ekonomická hrozba, kterou představují nebetyčně vysoké ceny energií v eurozóně, momentálně také pominula a to uprostřed neobvykle mírné zimy ve velké části  Evropy a zejména pak v části severní Evropy. Evropské trhy tak podle sdělení ekonomických zpravodajů v napojení na finanční stratégy směřují ve středu dne 25.1.2023 i přesto k negativnímu otevření evropských finančních trhů a pokračují tak  v negativním trendu zaznamenaném na konci úterní obchodní seance tohoto 4.týdne roku 2023 , a to i přes údaje z eurozóny, které ukazující nárůst obchodní aktivity v sektoru služeb a zpracovatelského průmyslu v regionu. Tudíž ve středu 25.1.2023 budou investoři spíše jen vyhledávat nejnovější data a zejména výsledky z  průzkumu obchodního klimatu tzv. IFO z Německa za měsíc leden letošního roku 2023, aby získali další měřítko ekonomické nálady v doposud největší evropské ekonomice. Což stále představuje ekonomika Spolkové republiky Německo.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací