27.1.2023

Stávající postavení české koruny (CZK) ohledně směnné hodnoty je nejsilnější za více jak posledních 14 let a to od roku 2008. Ovšem Ve čtvrtek dne 26.ledna letošního roku 2023 ministerstvo financí České republiky (ČR) zveřejnilo novou makroekonomickou prognózu, dle které česká ekonomika bude dále procházet mírnou recesí a HDP by mohlo v roce 2023 klesnout o půl procenta. „Další kompenzace cen energií už možná nebudou potřeba,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura. Pan ministr zmínil také, že chce snížit strukturální schodek o procento, konkrétní ale nebyl, uvádějí ekonomičtí zpravodajové.

Aktuálně se tak česká koruna (CZK) v průběhu pátečního evropského dopoledne 27.ledna letošního roku 2023, zhruba v čase 9:15 CET pohybovala vůči jednotné evropské měně euro (EUR) ve výši vzájemného směnného kurzu na hodnotě v rozpětí od 23,7793 do 23,8271 CZK za EUR s dosavadním denním posílením CZK o + 0,06 % kurzu vůči EUR. Směnná hodnota české koruny (CZK) vůči americkému dolaru (USD), který již opět globálně posiluje tak byla v mírnějším poklesu a tento měnový pár USD/CZK se tak obchodoval na devizovém trhu v rámci forexových operací v uváděném dni a čase ve vzájemném směnném kurzu v rozpětí od 21,8700 do 21,9080 CZK za USD s dosavadním denním poklesem CZK o – 0,08 % kurzu vůči USD. Tento nárůst hodnoty amerického dolaru je podle analytiků způsoben mimo jiné zejména zveřejněním výsledků hrubého domácího produktu HDP v USA za rok 2022, kdy HDP prokázalo růst americké ekonomiky o 2,9 procenta na místo očekávaného růstu finančními stratégy okolo 2,6 procenta.

V současnosti tak česká koruna (CZK) je tak vůči té jednotné evropské měně euro (EUR) nejsilnější od konce července roku 2008, uvádějí ekonomičtí zpravodajové. Podle hlavního ekonoma České bankovní asociace (ČBA) Jakuba Seidlera ještě může dál česká koruna vůči euru posílit, avšak výhledově by se již měla vrátit nad úroveň 24,50 CZK za EUR. Dalším silným faktorem tohoto směnného kurzu mohou být i měnové intervence České národní banky (ČNB) a tak nelze poměřovat význam směnné hodnoty CZK s hospodářskými výsledky české ekonomiky, uvádějí někteří analytici makléřských společností. Za posilováním české měny, které trvá už několik týdnů, stojí podle analytika pana Seidlera hned několik důvodů. „V závěru minulého roku se globální sentiment otočil a investoři se začali do regionu (střední a východní Evropy) vracet. Svou roli má i skutečnost, že Česká národní banka (ČNB) od května do října intervenovala v objemu kolem 650 miliard korun“, sdělil tento bankovní odborník.

Podle sdělení ekonomických zpravodajů česká koruna (CZK) jako domácí měna členského státu Evropské unie, která však není součástí eurozóny může díky kombinaci zmíněných faktorů zůstat silná ještě delší dobu a potenciálně může i mírně posílit, avšak predikce udávají nikoliv níže než pod hranicí 23,50 CZK za EUR a vyšší posílení CZK se tak  nečeká. Výhledově se však očekává spíše návrat CZK k hranici směnného kurzu vůči euru ve výši 24,50 CZK za EUR. Ekonomičtí zpravodajové pak uvádějí, že hlavní ekonom Trinity Bank pan Lukáš Kovanda je ohledně dalšího posilování koruny střízlivější. „Spíše je třeba počítat s tím, že česká měna část svých zisků odevzdá. Koncem letošního března by měl být její kurz vůči euru na úrovni 24,20, a koncem června pak dokonce 24,35, vyplývá z analytického konsensu, jak jej zachycuje server ekonomického zpravodajství Bloomberg. Predikce vývoje pak udávají, že na konci letošního roku 2023 by mělo euro stát dokonce 24,50 CZK za EUR. Sdělil tento analytik.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací