16.11.2021

Uznávaný investiční stratég Jeremy Grantham kritizuje centrální banku USA (Fed), že ignoruje inflaci, a nabádá investory, aby byli opatrní. Investoři jsou podle Granthama momentálně zaslepeni optimismem ještě víc než před krachem na newyorské burze v roce 1929. „Více než kdykoliv předtím je zde poptávka po nákupech s domněnkou, že ceny nikdy neklesají, a tak jediné, co je třeba, je nakupovat. Až přijde propad, bude pravděpodobně větší než cokoliv předchozího v americké historii,“ varoval.

V obrovské bublině se podle něj nachází například společnost Tesla vlastněná aktuálně nejbohatším člověkem planety Elonem Muskem. „Odhadovaná hodnota Tesly předpokládá (aktuálně přesahuje hranici bilionu dolarů, 22 bilionů korun, pozn. red.), že nebude jen hodně úspěšná, ale násobně úspěšná stejně jako Facebook, Amazon, Apple, Netflix a Google, které jsou jedny z největších společností v historii kapitalismu. To je velké očekávání,“ podotkl.

Tesla však už zdaleka není jediná v automobilovém průmyslu, jež se významně orientuje na elektromobilitu. „Tesla bude mít hodně velkou konkurenci,“ varoval Grantham a zmínil například značky jako Mercedes, BMW nebo Volkswagen. „Naplnit očekávání vyplývající z ceny akcií bude nemožné,“ dodal. V rozhovoru také kritizoval práci americké centrální banky (Fed), která podle něj zcela ignoruje inflaci a ekonomiku naopak přehnaně stimuluje.

Grantham je zakladatelem investiční společnosti Grantham Mayo van Otterloo, která ve svém odvětví patří mezi největší na světě. V investičním světě je 83letý Brit pokládán za vysoce uznávaného a zkušeného experta, a to zejména právě v predikcích různých bublin.

Nikterak pozitivně nejspíš nevidí současnou situaci na trzích ani Warren Buffett. Ten začal prostřednictvím svého konglomerátu Berkshire Hathaway hromadit hotovost – balíky akcií prodává a naopak své zpět odkupuje. Jeden z nejbohatších mužů světa se tak podle spekulací připravuje na další krizi.

Zdroj: Bloomberg, Novinky.cz

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací