16.2.2023

Světovým ekonomikám a to včetně těch globálně silných doposud  se stále nepodařilo dostatečně zkrotit objem míry inflace, kdy sice v USA již inflace klesla na 6,5 % a v eurozóně pak na 8,5 % , avšak inflační cíl centrálních bank okolo dvou procent je tak ještě dost vzdálen. Právě v této souvislosti tak vystupuje do popředí zájem o zlato jako investiční nástroj, který sice aktivní výnos nepřináší, ale již po celá století historie lidstva funguje jako tradiční uchovavatel finanční hodnoty. Zájem investorů a obchodníků o zlato je tak jako téměř vždy, jak dlouhodobý tak i spekulativně krátkodobý.

Aktuálně v průběhu evropského čtvrtečního rána dne 16 .února 2023, zhruba v čase 7:35 CET se investiční zlato obchodovalo na komoditním trhu COMEX (Commodities Exchange Centre) na hodnotě ve výši 1.847,70 USD za trojskou unci s dosavadním denním posílením o + 0,13 % své předchozí ceny. Tato momentání cena tak představuje dle dat technické analýzy nárůst své ceny o + 1,3 % od začátku letošního roku 2023, avšak v celkovém ročním vyjádření pak investiční zlato zaznamenalo pokles své ceny o – 1,74 % za posledních 52 týdnů. Nicméně obliba držení zlata ať už ve fyzické podobě nebo v podobě obchodovatelných kontraktů se v posledních měsících silně rozšířila a to nejen mezi standardními obchodníky a konzervativními investory. Zlato představuje nevýnosný drahý kov, kdy náklady na jeho držení a s tím spojené zvýšení či snížení ceny a zájem o něj souvisí se směnnou hodnotou amerického dolaru (USD) jako hlavní světové komoditní měny, podle tak zvaného diverzního pravidla.

Směnná hodnota amerického dolaru (USD) se v uváděném dni a čase podle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index), který porovnává hodnotu USD s další šesticí hlavních světových měn, pohybovala na bodovém stavu ve výši 103,69 USD bodů s dosavadním denním poklesem o -0,22 % bodové hodnoty dle tohoto indexu. Právě při aktuálním poklesu směnné hodnoty po většinou vzrůstá cena zlata neboť většina investorů pochází z tak zvané mimo dolarové zóny a při vyšší směnné hodnotě amerického dolaru (USD) není pro ně momentální nákup zlata na komoditních trzích příliš atraktivní. V současnosti tak právě v průběhu čtvrtečního evropského rána dne 16.2.2023 se naplnilo toto tak zvané diverzní pravidlo. V uváděném dni a čase se také změnil obchodní trend globální měnového páru jednotné evropské měny euro (EUR) a amerického dolaru (USD) a momentálně EUR posiluje vůči USD a to vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,0704 USD za EUR s dosavadním denním posílením EUR o + 0,14 % kurzu vůči USD.

Zlato je rovněž vysoce citlivé na rostoucí úrokové sazby, které zvyšují náklady na držení nevýnosného aktiva v podobě zlata, což přímo souvisí s výše uvedeným vztahem k směnné hodnotě USD. „Pokud dezinflační trend v USA vykazuje známky zpomalení (i když je to dočasné), pak by opatrnost vůči jestřábímu Fedu mohla podkopat sentiment k riziku a zlato, zatímco USD může najít další podporu,“ řekl OCBC FX stratég Christopher Wong. Investoři napjatě očekávají lednová data amerického indexu spotřebitelských cen (CPI), která mají být zveřejněna později během dne. Ekonomové oslovení agenturou Reuters očekávají, že celková hodnota CPI meziměsíčně poroste o 0,5 %. Pokud však CPI přijde měkčí, než se očekávalo, pak by si americká centrální banka FED mohla dovolit zpomalit zvyšování sazeb a „to by mohlo znamenat obnovení měkkosti USD a odraz zlata,“ řekl dále Wong. Několik politiků Fedu nedávno signalizovalo, že je zapotřebí další zvýšení úrokových sazeb, aby se inflace snížila na její 2% cíl. Toto další zvyšování úrokových sazeb sazeče strany FOMC FED dle analytiků by pak mělo negativní dopad na růst ceny zlata a jeho cena by opět poklesla.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací