21.2.2023

Stávající vývoj směnné hodnoty amerického dolaru (USD) podle ekonomických zpravodajů v napojení na analytiky makléřských společností a stratégy forexového trhu se vyvíjí ve stylu, že rally amerického dolaru pomalu dochází dech, protože obchodníci a investoři čekají na data centrální banky Spojených států amerických Federal Reserve System – FED. Avšak v průběhu úterního evropského dopoledne 21.února letošního roku 2023 směnná hodnota USD  oproti pondělí dne 20.2.2023 dle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index) posílila.

Podle tohoto dolarové indexu DXY, který porovnává směnnou hodnotu USD s další šesticí hlavních světových měn byla v průběhu dne 21.2.2023, zhruba v čase 11:41 CET byla indexová hodnota USD ve výši 104,00 USD bodů s dosavadním denním posílením o + 0,14 % bodové hodnoty. V uváděném dni a čase se tak tak zvaný globální měnový pár jednotné evropské měny euro (EUR) a amerického dolaru (USD) jako hlavní světové komoditní měny obchodoval na devizovém trhu ve vzájemném směnném kurzu ve výši 1,066 USD za EUR s dosavadním denním oslabením EUR o – 0,243 % kurzu vůči USD. Ovšem v asijské části světa pak americký dolar posiloval vůči japonskému jenu (JPY). Tento velmi významný měnový pár pro světový finanční obchod USD/JPY se v průběhu evropského téměř pravého poledne dne 21.února letošního roku 2023, zhruba v čase 11:50 CET obchodoval na devizovém trhu ve výši 134,66 JPY za USD s dosavadním denním posílením USD o + 0,32 % kurzu vůči JPY.

Index amerického dolaru (USD) označovaný jako dolarový index DXY (US Dollar Currency Index) šplhal tři týdny v řadě a během února letošního roku 2023 zatím rostl zhruba o 1,7 % své předchozí indexové hodnoty, ale momentálně se tak ustálil kolem hodnoty 104 USD bodů, což je pokles z šestitýdenního maxima, které je ve výši 104,67 USD bodů a bylo dosaženo v pátek dne 17.2.2023. Americký dolar byl tak v úterý dne 212.2023 tak zvaně zaparkován pod nedávnými maximy, protože třítýdenní rally odezněla, uvádějí analytici a finanční stratégové.  Obchodníci a investoři totiž čekají na ekonomická data centrálních bankéřů FEDu, aby zjistili, zda je oprávněné tlačit americký dolar ještě dále nahoru. Silné údaje o trhu práce  v USA a lepkavá inflace zvýšily očekávání amerických úrokových sazeb a podpořily tento měsíc oživení USD,

Takže úterní dne 21.2.2023 údaje o evropské a americké výrobě a páteční dne 24.2.2022 základní cenový index PCE budou určovat další kroky FOMC FED ohledně úrokových sazeb. “Páteční neschopnost eura vůči americkému dolaru, kdy USD zatlačit EUR dolů, a to pod 1,0650 USD pro mě spíše jen shrnuje devizový trh,” řekl stratég Societe Generale Kit Juckes. “Existují dva důvody, proč se odraz dolaru zasekává,” dodal s tím, že evropské a americké prognózy růstu se sbližují a rozdíl v očekávání relativních sazeb se zmenšuje. “Domnívám se, že další výrazná síla dolaru bude vyžadovat, aby futures trh Fed Funds začal v březnu zvyšovat sazbu o 50 bazických bodů (bp),” řekl pan Juckes.Futures na fondy Fed v současnosti naznačují asi 16% šanci, zatímco v Evropě je březnové zvýšení Evropské centrální banky ECB o 50 bazických bodů téměř již započítáno alias jisté.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací