23.7.2019

Jak se zdá, Češi neumějí správně spořit na svůj důchod. Prvním problémem je čas. Češi obvykle začínají na důchod spořit příliš pozdě. Druhým problémem je to, že Češi často volí příliš konzervativní způsoby spoření a investic, a tak často nepředčí ani každoroční inflaci. A třetím problémem je malé povědomí o existenci různých investičních nástrojů.

Výzkumy prokázaly, že mladí lidé často na důchod nepomýšlí, protože nevěří, že by se ho mohly s prodlužujícím se věkem odchodů do důchodu vůbec dožít. Současně se ukázalo, že naopak pracující lidé jsou přesvědčeni, že v případě dosažení důchodového věku se o ně postará stát. To ovšem není tak úplně pravda. Z toho důvodu je potřeba, aby lidé využívali i jiné formy spoření na důchod, než pouze spoléhali na státní zabezpečení. Jako nejvýhodnější varianta se přitom jeví penzijní spoření. Dle posledních zpráv však zájem o takové spoření od roku 2013 silně upadl.

V současné době existují také penzijní fondy bez garance, které jsou často pro účastníky méně bezpečné a mohou tak některé potencionální osoby značně odrazovat. Současně stát nepřiznává, že se nedokáže o seniory po finanční stránce postarat. Je potřeba, aby si tuto skutečnost uvědomil každý sám za sebe.

Na tyto skutečnosti navazuje Ministerstvo financí ČR, které představilo nedávnou koncepci určenou na podporu kapitálového trhu. Cílem této koncepce je především motivovat občany, aby uskutečňovali více dlouhodobých investic, které následně využijí především ve stáří. Na druhé straně stojí penzijní společnosti, které jsou přesvědčeny, že tato nová opatření systém spoření na stáří rozhodně nepodpoří.

Také je potřeba myslet na to, že důchody se mají časem sjednotit a tím ztratit svoji zásluhovost. Tedy mají být rovné a naprosto jednotné. Dle odborníků může pomoc od státu stačit na základní přežití občanů České republiky, už však nemůže stačit na aktivní styl občanům tedy sportovní činnosti či cestování. Právě proto by se lidé měli část svých příjmů odkládat co nejdříve stranou. Mnoho lidí se bohužel domnívá, že spořit na důchod je vhodné těsně před důchodem či dosažením věku 50 let. Dle odborníků je však nutné začít spořit na důchod již ve třiceti, či dokonce dvaceti pěti letech.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací