23.2.2023

Ve středu dne 22.února letošního roku 2023 ve večerním evropském čase byl zveřejněn detailní zápis ze zasedání centrální banky USA Federal Reserve System a to z jednání klíčového výboru banky Federálního výboru pro volný trh (FOMC – Federal Open Market Committee), označovaný jako tak zvaný „minutovník FEDu“, který ukázal odhodlání členů tohoto výboru centrální banky Spojených států Federal Reserve System pokračovat v boji proti inflaci zvyšováním úrokových sazeb. Prozatím devizový trh nezareagoval očekávaným prudším nárůstem směnné hodnoty amerického dolaru (USD).

Směnná hodnota amerického dolaru (USD) v průběhu čtvrtečního evropského rána dne 23.února letošního roku 2023, zhruba v čase 7:26 CET se pohybovala dle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index), který porovnává hodnotu USD s další šesticí hlavních světových měn, ve výši bodového stavu 104,32 USD bodů s dosavadním denním poklesem o – 0,25 % bodové hodnoty dle tohoto indexu. Tohoto dočasného poklesu USD či spíše z pohledu ekonomických zpravodajů v napojení na finanční stratégy devizového trhu stavu momentální stagnace růstu směnné hodnoty amerického dolaru (USD), pak využila jednotná evropská měna euro (EUR). V uváděném dni a čase se tak tento měnový pár, leckdy nazývaný jako globální měnový pár EUR/USD obchodoval na devizovém trhu v rámci forexových operací na hodnotě vzájemného směnného kurzu ve výši 1,063 USD za EUR s dosavadním denním posílením EUR o + 0,23 % kurzu vůči USD.

Představitelé centrální banky Spojených států amerických Federálního rezervního systému (FED) na svém posledním zasedání, které probíhalo tradičně jako dvoudenní a to ve dnech 31.1-1.2.2023 naznačili, že existují náznaky o poklesu inflace v USA, ale ne natolik, aby čelila potřebě dalšího zvyšování úrokových sazeb, ukázal zápis ze zasedání zveřejněný v pravidelném čase a to třetí středu po zasedání FOMC FED. Toto zasedání tak skončilo, jak již je známo menším zvýšením sazeb než většina těch, která byla zavedena od začátku roku 2022, nicméně členové FOMC FED zdůraznili, že jejich obavy z inflace jsou velké. Inflace „zůstala výrazně nad“ 2% cílem Fedu, uvedl zápis. Data z trhu práce zůstaly velmi napjatá, což přispělo k pokračujícím tlakům na růst mezd a cen. V důsledku toho centrální bankéři USA schválili zvýšení sazby o 0,25 procentního bodu, což bylo nejmenší zvýšení od prvního cyklu zpřísnění v březnu roku 2022. Tento krok tak přinesl úrokovou sazbu ve Spojených státech na cílového rozmezí  ve výši 4,5 %-4,75 % ročně.

Tento detailní  zápis však mimo jiné také uvádí, že snížené tempo růstu cen bylo spojeno s vysokou mírou obav, že inflace je stále hrozbou. „Účastníci poznamenali, že údaje o inflaci obdržené za poslední tři měsíce ukázaly vítané snížení měsíčního tempa růstu cen, ale zdůraznili, že bude zapotřebí podstatně více důkazů o pokroku v širším rozmezí cen, abychom si byli jisti, že inflace trvale klesá. “, uvádí se v zápisu. Shrnutí projednávaných bodů tohoto posledního zasedání FOMC FED v zápisu zopakovalo, že členové věří, že „průběžné“ zvyšování sazeb bude nezbytné. Přestože zvýšení o čtvrt bodu bylo jednomyslně schváleno, zápis poznamenal, že na zasedání nebyli všichni členové FOMC FED pro snížení tempa růstu úrokových sazeb. „Několik“ členů uvedlo, že chtějí zvýšení o půl bodu nebo-li 50 základních – bazických bodů, které by ukázalo ještě větší odhodlání snížit inflaci. Podle ekonomických zpravodajů v napojení na investiční stratégy lze tak předpokládat, že příští zasedání FOMC FED opět zvýší úrokové sazby a to o právě uváděných 50 bazických bodů. Příští zasedání FOMC FED je naplánována ve dnech 21.-22. března letošního roku 2023.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací