20.1.2023

Objem dluhové zátěže státního rozpočtu Spojených států amerických ve čtvrtek 19.ledna letošního roku již dle sdělení ministerstva financí USA dosáhl povoleného dluhového limitu tak zvaného dluhového stropu ve výši 31,4 bilionu USD. Ministryně financí USA pani Janet Yellenová tlačí na Kongres, aby schválil zákon o zrušení dluhového limitu, a očekává, že ministerstvo financí bude moci své účty splácet minimálně do letošního června roku 2023. V reakci nejen na tento stav pak čtvrteční obchodní den 19.1.2023 uzavřel US akciový trh v poklesu všech svých hlavních akciových indexů.

Vyjma poklesu cen převážné většiny akciových titulů amerického akciového trhu, tak i směnná hodnota amerického dolaru (USD) udržovala svoji nižší hodnotu v porovnání se směnou hodnotou loňského roku 2022. Aktuálně se tak v průběhu pátečního evropského dopoledne 20.1.2023, zhruba v čase 9:28 CET pohybovala směnná hodnota USD měřená dolarovým indexem DXY (US Dollar Currency Index), který porovnává USD s další šesticí hlavních světových měn, ve výši svého bodového stavu 102,08 USD bodů s dosavadním denním mírným posílením o + 0,02 % bodové hodnoty a přitom dne 28.9.2022 byla hodnota USD dle indexu DXY ve výši 114,78 USD bodů. Celkově pak směnná hodnota USD dle tohoto indexu za necelé 3 týdny tohoto roku 2023 poklesla o – 1,46 % bodové hodnoty dle tohoto indexu DXY. V uváděném dni a čase se tak globální měnový pár EUR/USD obchodoval ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,084 USD za EUR s dosavadním denním posílením EUR o + 0,12 % kurzu vůči USD.

Ministerstvo financí USA již začalo přijímat takzvaná mimořádná opatření, aby pokračovalo v placení účtů federální vlády, když USA ve čtvrtek dne 19.1.2023 dosáhly svého dluhového limitu, uvedla ministryně financí paní Janet Yellenová. V dopise adresovaném předsedovi Sněmovny reprezentantů panu Kevinu McCarthymu z Kalifornie paní Yellenová, dle sdělení ekonomických zpravodajů CNBC uvedla, že ministerstvo financí pozastaví od čtvrtka 19.1.2023 do 5. června 2023 nové investice do Státního důchodového a invalidního fondu a Fondu zdravotních dávek pro důchodce, včetně poštovních služeb. Paní Yellenová však varovala, že oba kroky podléhají „značné nejistotě“, pokud Kongres neschválí návrh zákona na zvýšení dluhového stropu nad 31,4 bilionu amerických dolarů. Ministryně financí paní Janet Yellenová rovněž řekla zákonodárcům, že mimořádné kroky by mohly vládě umožnit splácet své závazky až do začátku června letošního roku 2023, uvedli ekonomičtí zpravodajové s poznámkou o tom, že paní ministryně Yellenová je o tomto přesvědčena a věří, že opatření včetně souhlasu Kongresu tak pomohou USA splácet své závazky.

Vlády USA za několik svých volebních období totiž nesplácely svůj dluh, ale dluhový strop byl od roku 1997 do roku 2022 zvýšen již 22krát, podle údajů administrativy Bílého domu. Současná vládní tzv. Bidenova administrativa bude podle vysokého představitele Bílého domu upřednostňovat vyjednávání o novém návrhu zákona o zvýšení dluhového limitu až po daňovém termínu tj. zhruba v polovině letošního dubna roku 2023. Ústupky, o které usiluje nová většina republikánské Sněmovny reprezentantů, vedly k obavám, že by Kongres mohl mít problémy se zvýšením dluhového stropu do června roku 2023. Někteří zákonodárci GOP řekli, že chtějí snížit výdaje jako součást dohody o zvýšení limitu půjček a někteří republikánští představitelé uvedli, že hlavní škrty ve výdajích na klíčové vládní programy, jako je Medicare a sociální zabezpečení, byly součástí vyjednávání, která pomohla panu McCarthymu zajistit podporu od konzervativců tvrdé linie a získat toto vedoucí postavení v Kongresu alias hlavní řečnické místo. McCarthy vyzval ke škrtům, aby se zabránilo bankrotu programů jako Medicare a Social Security.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací