21.12.2017

Pomalu, ale jistě se blíží rok 2018 a proto je třeba si připomenout hlavní události roku 2017. Podíváme se, co všechno se odehrálo a co zapůsobilo na ceny akciových indexů a hnulo s cenami ropy nebo výrazně ovlivnilo zásadní události světového trhu.

Hned na úvod roku se odehrál zcela zásadní zlom, kdy Londýnská akciová burza (LSE) dohodla prodej své francouzské clearingové firmy LCH Clearnet pro evropskou burzovní skupinu Euronext a to za cenu 510 milionů eur. V únoru si stále spolu si konkurující Apple a Google, vystřídali své pozice, když se Google stal nejvíce hodnotnou značkou světa. Hodnota značky Google se zvýšila o 24 procent a zvýšila svoji hodnotu na 109,47 milionu dolarů, zatímco Apple zaznamenal pokles o 27 procentních bodů.

V březnu dánský výrobce stavebnic Lego, který má závod i v České republice, oznámil, že v roce 2016 zvýšil tržby na nový rekord, a to na celých 37,9 miliardy dánských korun.

Důležitým momentem března roku 2017 se stal také fakt, že Americká centrální banka (Fed) zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu, a to do rozpětí 0, 75 - 1, 00 procenta.

V měsíci dubnu se vyznamenal výrobce elektromobilů Tesla, který se stal nejhodnotnější automobilkou ve Spojených státech a to proto, že překonal tržní kapitalizaci společnosti General Motors. Současně byla v tomto měsíci podána také informace o tom, že americký prezident Donald Trump oznámil, že USA dohodu o volném obchodu NAFTA nevypoví, ale pouze bude vyjednána trochu jiným způsobem.

V měsíci červnu byla uzavřena dohoda mezi největší světovým internetovým prodejcem – Amazon, který se dohodl na převzetí amerického řetězce obchodů s potravinami Whole Foods Market za cenu 13,7 miliardy dolarů.

V červenci se také do hry na dluhopisové trhy vrátilo Řecko, a to po tříleté pauze. Srpen se naopak nesl v poněkud negativním duchu, kdy německé nízkonákladové aerolinky Air Berlin zaznamenaly stav insolvence.

V září byl představen nový iPhone X společností Apple a současně firma předvedla novou verzi hodinek Apple Watch. V říjnu si americký ekonom, který se zabývá zejména psychologií lidského chování v ekonomice, Richard Thaler, odnesl Nobelovu cenu za ekonomii za rok 2017.

V listopadu Donald Trump, prezident USA, vybral příštího šéfa americké centrální banky (FED), který se stal Jeromy Powell, jež je členem rady guvernérů Fedu. V měsíci listopadu došlo také k tomu, že Britská centrální banka poprvé po deseti letech zvýšila sazby, a to z aktuálního minima 0,25 procenta na 0,5 procenta.

Na konci roku 2017 se do popředí dění dostala také česká měna, která poprvé od ukončení intervencí prolomila hranici 25,50 Kč/EUR. Za sedm měsíců tak od ukončení devizových intervencí centrální banky koruna zpevnila vůči euru o 1,50 Kč.

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací