10.5.2023

Desítky ba i stovky milionů lidí po celém světě si kladou otázku kam půjde BTC ? Podle odborníků kryptoměnového trhu se v dynamickém tempu vzrůstu, následného propadu a opětovného posílení své ceny pohybuje již řadu let. Aktuálně pak analytikům jde o to odhadnout správný moment, kdy směnná hodnota nejrozšířenější kryptoměny Bitcoin (BTC) začne klesat či stoupat spolu s predikcí cenové hranice poklesu či cenového růstu. V posledních týdnech se cena této virtuální měny s nejvyšší tržní kapitalizací  Bitcoin (BTC) pohybovala vůči americkému dolaru (USD) v rozmezí kurzu od 27.000 do 31.000 USD za BTC.

V průběhu evropského středečního rána dne 10.května letošního roku 2023, zhruba v čase 7:29 CET se tato kryptoměna Bitcoin (BTC) obchodovala na trhu digitálních měn Coinbase ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 27.686,00 USD za BTC s dosavadním denním oslabením BTC o – 0,15 % kurzu vůči USD. Oproti hodnotám z předchozího dne, jak uvádějí ekonomičtí zpravodajové došlo k mírnějšímu posílení BTC, avšak hranice 30.000 USD za BTC, kde směnná hodnota BTC ještě před pár dny byla, se nyní ukazuje jako relativně hodně vzdálená. V této souvislosti pak analytici trhu virtuálních měn uvádějí, že došlo k značnému „odčerpání“ fiančních prostředků z tohoto trhu a to na základě nových obav investorů a obchodníků. Hlavní obavou podle těchto odborníků jsou obavy z krachu provozovatelů burz a úložišť kryptoměn a to zejména po ohlášení bankrotu společnosti Bittrex a dále pak znepokojení do této části trhu vnáší právní vyšetřování US Binance ohledně převodů peněz. Na základě vysokého počtu výběrů i objemu prostředků pak tato společnost Binance od 8.5.2023 omezila výběry svým klientům.

Nicméně podle finančních stratégů trhu s kryptoměnami se jedná o vysoce perspektivní prostředí části novodobého finančního trhu, avšak s enormně vysokým investičním rizikem, ovšem již nyní tento dynamický vývoj kryptoměn nelze úplně zastavit či zrušit. Podle expertů na trh virtuálních měn je současný vývoj jak dříve u společnosti FTX či nyní Bittrex a může třeba i následovat společnost Binance a další tento stav srovnatelný jako v standardním finančním světě, kde také banky krachují, ale peníze a světové měny zůstávají v platnosti a peněžním oběhu. Bitcoin (BTC) je internetová open-source P2P platební síť a také v této síti používaná tato krypto měna. Hlavní unikátností Bitcoinu je jeho plná decentralizace; je navržen tak, aby nikdo, ani autor nebo jiní jednotlivci, skupiny či vlády, nemohli měnu ovlivňovat, padělat, zabavovat účty, ovládat peněžní toky nebo způsobovat inflaci. V síti neexistuje žádný centrální bod, ani nikdo, kdo by mohl o síti rozhodovat. Konečné množství Bitcoinů je předem známo a uvolňování bitcoinů do oběhu je definováno ve zdrojovém kódu sítě. V síti probíhají platby za minimální nebo žádné náklady.

Síť funguje od roku 2009, kde ji popsala a vytvořila skupina lidí podepsaná jako Satoshi Nakamoto. Bitcoin (BTC) je jediným aktivem, které úspěšně kompenzuje globální tiskovou stranu světových centrální bank, uvádějí analytici makléřských společností zabývající se obchod s virtuálními měnami. Díky speciální databázi, která uchovává neustále rostoucí počet záznamů je tato technologie, nazývána blockchain, která slouží jako účetní kniha Bitcoinu. Online databáze je chráněna jak proti neoprávněnému zásahu z vnější strany, tak i ze strany samotných uživatelů. Konečné množství Bitcoinů je předem známo a jejich uvolňování do oběhu je definováno v jeho zdrojovém kódu. Unikátní vlastností Bitcoinu je jeho úplná decentralizace. Je navržen tak, aby nikdo, ani jeho autor nebo jiní jednotlivci, skupiny či vlády, nemohl tuto měnu ovlivňovat, padělat, zabavovat účty, ovládat peněžní toky nebo způsobovat inflaci.  Bitcoin je zcela nezávislý na tradičních měnách, není krytý zlatem ani jinými komoditami, ale podobně jako u jiných běžných měn je jeho hodnota závislá na důvěře, že s ním bude možné v budoucnu zaplatit stejně jako dnes. Hodnota Bitcoinu vychází čistě z nabídky a poptávky na trhu, v krátkodobých úsecích se kurz vyznačuje prudkým kolísáním.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací