12.5.2023

Současný stav dle indexu spotřebitelských cen (CPI)  tak ukazuje, že ve Spojených státech amerických za minulý měsíc tj. za duben letošního roku 2023 již stoupl  tento index pouze o 0,4 %, k čemuž přispěly rostoucí ceny ubytování, ojetých vozidel a plynu. Tento nárůst byl plně v souladu s očekáváním obchodníků z Wall Street, avšak co bylo dle reportingu dat ze středy 10.5.2023 tak zvaně milým překvapením je celková roční inflace v USA, která klesla těsně pod pět procent a to na hodnotu ve výši 4,9 % ročního objemu míry inflace. Nejen na základě těchto skuteční se následně mírně zvýšila směnná hodnota amerického dolaru (USD).

Momentálně v průběhu pátečního evropského rána dne 12.května letošního roku 2023, zhruba v čase 6:00 CET se směnná hodnota amerického dolaru (USD) podle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index) pohybovala na bodovém stavu ve výši 102,03 USD bodů s dosavadním denním poklesem o – 0,03  % bodové hodnoty dle tohoto indexu. Jedná se o více jak půl procentní mezi denní nárůst bodové hodnoty tohoto indexu ve srovnání s předchozím dnem 11.5.2023, kdy stav indexu DXY dosahoval výše 101,49 USD bodů.  Avšak podle analytiků makléřských společností a finančních stratégů devizového trhu tato současná směnná hodnota pravděpodobně opět mírně poklesne z důvodů silných obav ohledně neschválení dluhového stropu americkými zákonodárci v Capitolu. Kandidát pro příští prezidentské volby v USA, které se uskuteční na podzim příštího roku 2024 a to pan Donald Trump, totiž velmi účinně přesvědčuje americké kongresmany a senátory za Republikánskou stranu, aby tito zákonodárci svým odmítnutím zvýšit dluhový strop USA, tak nechali dojít až k ekonomické katastrofě Spojených států, pokud administrativa Bílého domu pod vedením stávajícího prezidenta USA pana Joe Bidena neprovede zásadně radikální škrty v navrhovaných výdajích Spojených států a to zejména ve vztahu k sociálním benefitům a příspěvkům na zdravotní péči obyvatel. Rovněž Trumpovi návrhy míří k oslabení vojenské pomoci Ukrajině a snížení nákladů obecně na zbrojení v souvislosti s aktivní účastí USA v NATO.

Na základě nejen těchto skutečností prozatím americký dolar (USD) v průběhu uvedeného dne a času stále mírněji posilovat vůči jednotné evropské měně euro (EUR) a to při vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,092 USD za EUR, kdy kurz předchozího dne byl 1,098 USD za EUR. Domácí měna USA a zároveň hlavní světová komoditní měna americký dolar (USD) také posílila vůči britské libře (GBP), když tento měnový pár GBP/USD se na devizovém trhu v rámci forexových operací obchodoval ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,252 USD za GBP.  Za této situace posilování USD vůči GBP a EUR pak USD vůči japonskému jenu (JPY) již oslabil a tento měnový pár USD/JPY se obchodoval ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 134,53 JPY za USD s dosavadním denním poklesem USD o – 0,015  % kurzu vůči JPY. Tohoto stavu devizového trhu a směnné hodnoty USD využili investoří devizového trhu a to zejména ve vztahu k obchodnům s investičním zlatem, kde cena zlata v dosavadním průběhu dne 12.5.2023 stákle udržovala svoji hodnotu nad hranicí 2.000 USD za trojskou unci a zhruba v čase 6:09 CET byla cena na hodnotě ve výši 2,016,50 USD za trojskou unci.

Inflace ve Spojených státech amerických podle ekonomických zpravodajů byla přetrvávající navzdory snaze Federálního rezervního systému (FED-Federal Reserve System) snížit ceny. Počínaje březnem již roku 2022 centrální banka uzákonila 10x po sobě jdoucí zvýšení úrokových sazeb v celkové výši 5 procentních bodů, čímž se referenční úrokové sazby dostaly na nejvyšší úroveň za téměř 16 let. Hodnota CPI (spotřebitelského indexu) se od svého vrcholu kolem 9 % v červnu 2022 značně ochladila, avšak inflace se stále drží výrazně nad 2% ročním cílem centrálních bankéřů z Fedu. Zpráva o inflaci tak poskytuje dobré i špatné zprávy na frontě inflace, protože představitelé Fedu zvažují svůj další krok v oblasti sazeb. V návaznosti na tyto zprávy obchodníci z Wall Street tak snížili pravděpodobnost, že FOMC FED zvýší úrokové sazby na červnovém zasedání na 20 %, uvádějí ekonomičtí zpravodajové v napojení na analytiky makléřských společností. Při schvalování svého posledního zvýšení sazeb a to minulý týden FOMC FED odstranil náznak, že budoucí zvýšení je oprávněné, a místo toho se posunul k jazyku, který říká, že rozhodnutí budou založena na příchozích datech.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací