18.5.2022

Aktuálně se tak v průběhu evropského středečního rána dne 18.května letošního roku 2022, zhruba v čase 7:05 CET hodnota amerického dolaru (USD), měřená dolarovým indexem DXY (US Dollar Currency Index), který porovnává směnnou hodnotu USD vůči ostatním šesti hlavním světovým měnám, pohybovala na bodovém stavu ve výši 103,39 USD bodů s dosavadním denním posílením o + 0,03 % bodové hodnoty dle tohoto indexu. Podle dostupných údajů vyplývajících z technické analýzy tohoto dolarového indexu DXY pak vyplývá, že bodový stav hodnotící směnnou hodnotu USD za posledních 52 týdnů neboli období jednoho roku se zvýšil o rekordních 14,71 % bodů dle tohoto indexu a z toho od začátku letošního roku 2022 se hodnota USD dle tohoto indexu zvýšila zhruba o polovinu a to o + 7,77 % bodové hodnoty.

V reakci na tuto situaci pak směnná hodnota jednotné evropské měny euro (EUR) vůči americkému dolaru (USD) zaznamenala pokles své směnné hodnoty, kdy se aktuálně v průběhu evropského středečního rána dne 18.5.2022, zhruba v čase 7:12 CET tento globální měnový pár EUR/USD obchodoval ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,0534 USD za EUR s dosavadním denním poklesem EUR o – 0,12 % kurzu vůči USD. Nicméně pro euro tento aktuální kurz v poklesu z krátkodobého investičního horizontu představuje mírné zlepšení neboť v začátku tohoto 20.týdne letošního roku 2022 klesla směnná hodnota EUR na rekordní minimum ve výši 1,0349 USD za EUR a ekonomičtí zpravodajové v napojení na analytiky makléřských společností ve shodě s finančními stratégy již zmiňovali případnou možnost prolomení hranici kurzu pod 1,0300 USD za EUR a tím praktický vznik počátku paritních hodnot obou měn.

Šéf Federálního rezervního systému pan Jerome Powell podle ekonomických zpravodajů tak přesvědčil většinu investorů a občanskou veřejnost, že je odhodlán snížit inflaci když řekl, že na příštím zasedání FOMC FED, které proběhne ve dnech 14. a 15. června letošního roku 2022 podpoří zvyšování úrokových sazeb, dokud ceny nezačnou klesat zpět ke zdravé úrovni. “Pokud to zahrnuje přechod přes široce chápané úrovně neutrálnosti, nebudeme váhat, abychom to udělali,” řekl šéf centrální banky pro zpravodajství The Wall Street Journal v rámci živého rozhovoru, který probíhal během evropského úterního večera dne 17.5.2022. “Půjdeme, dokud nebudeme mít pocit, že jsme na místě, kde můžeme říci, že finanční podmínky jsou na vhodném místě, uvidíme klesající inflaci.”, řekl pan Powell a dodal : „ stále doufám, že Fed může dosáhnout svých inflačních cílů, aniž by narušil ekonomiku“. Na základě tohoto vyjádření dle analytiků tak lze očekávat v krátkodobém až střednědobém investičním horizontu setrvání USD na pozici silné směnné hodnoty a o to více následně lze predikovat pokles EUR vůči USD.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací