14.12.2021

Díky uvolněným politikám centrálních bank je na trzích obří množství peněz, které hledá své uplatnění ve světě investic. To v letošním roce umožnilo rekordnímu množství firem úspěšně vstoupit na burzu. Největší zájem byl o technologické společnosti,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček. 

V letošním roce vstoupilo mnoho nových firem na burzu a začaly poprvé veřejně nabízet své akcie. Tomuto procesu se říká Initial Public Offering (zkráceně IPO). Celkem jsme letos zažili 2 388 IPO, což bylo zhruba o dvě třetiny více než v předešlém roce. Jedná se o nejlepší výsledek od roku 2000. Objem nových emisí rovněž výrazně vzrostl a dosáhl úrovně 453 miliard dolarů.

Skvělé výsledky jsme zaznamenali v Evropě, kde se počet IPO za rok více než zdvojnásobil na 485. Objem nových emisí se přitom dokonce téměř ztrojnásobil na 81,1 miliardy dolarů. Nejvíce IPO bylo zaznamenáno v Číně (včetně Hong Kongu). Celkem jich bylo 593. Nicméně tamní objem nových emisí vzrostl jen o 3 procenta na 122,8 miliardy dolarů. 

Skvělé výsledky ohlásil i americký trh. Počet tamních IPO vzrostl o 86 procent na 416. Objem nových emisí přitom vzrostl o 81 procent na 155,7 miliardy dolarů. Celkově tak můžeme hovořit o pravdu skvělém roce pro IPO, který nepamatujeme posledních 21 let. 

Ing. Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací