1.7.2021

Zatímco Zonky se pod dohledem mateřské skupiny PPF stalo loni přímou součástí Air Bank a banka tak logicky využívá vzájemných synergií, Portu by mělo být dle vyjádření jeho zástupců vůbec první investiční službou svého druhu, která je klientům k dispozici v rámci nabídky komerční banky, a to bez přímé majetkové vazby na danou banku. Jedná se o běžnou komerční spolupráci fungující na bázi podílu z příjmů.

„U klientů, kteří si založí Portu přes Air Bank, se dělíme o správcovský poplatek. Pro klienty jako takové se nic nemění, je jedno, jestli jsou klienty Air Bank, nebo mají službu napřímo. I nadále pro ně platí, že neplatí žádné vstupní ani výstupní poplatky a za správu portfolia platí jen jeden nízký poplatek,“ potvrzuje pro CzechCrunch Radim Krejčí, zakladatel a šéf Portu, které má ve správě aktiva v hodnotě 3,5 miliardy a téměř 55 tisíc registrovaných uživatelů.

Na kapitálových trzích Portu investuje formou online asset managementu, která se označuje také jako robo-advisory. V principu služba funguje tak, že na základě dotazníků zjistí rizikový profil zákazníka a robotický poradce mu podle toho nabídne investiční portfolio rozdělené mezi akcie, dluhopisy či komodity. Díky spojení s Air Bank si teď mohou klienti poslat peníze do Portu podobně snadno jako na spořicí účet.

radim_martin_martin-min

Vedení Portu: Martin Jaroš (Operations Manager), Radim Krejčí (CEO) a Martin Luňáček (Product Manager)

Foto: Portu

„Aktuálně byla spuštěna první verze propojení, která umožňuje hlavně nahlížení na zůstatky na účtu Portu v aplikaci My Air a rychlé posílání vkladů. Do budoucna plánujeme rozšiřovat množství funkcionalit, které umožní klientům Air Bank více ovládat Portu skrze svou mobilní banku. Rozšiřovat bychom chtěli i nabídku investičních produktů,“ říká Radim Krejčí. Vlastní mobilní aplikaci přitom Portu zatím stále nemá, chystá ji na podzim.

Šéf Portu připomíná i to, že jde obecně o nízkomaržový byznys, a tak se s Air Bank nepropojují primárně s vidinou rychlých a větších zisků, ale vidí v něm především velký potenciál do budoucna. Ostatně s Air Bank již prý jednali o investičních produktech delší dobu. „První jednání se uskutečnila dokonce ještě dřív, než jsme měli vymyšlený název značky Portu,“ doplňuje s úsměvem Krejčí.

Jakmile si Air Bank ověřila, že je o službu zájem, rozhodla se ji v rámci rozšiřování svých investičních produktů integrovat. „Díky spolupráci chceme investování s Portu dostat k ještě širšímu spektru lidí. Očekáváme, že služeb Portu prostřednictvím Air Bank využije do tří let více než 30 tisíc jejích klientů,“ předpokládá Radim Krejčí s tím, že v podobných spolupracích vidí potenciál také u dalších bank, ale žádná jednání prozatím neprobíhají.

Zdroj :czechcrunch

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací