5.2.2018

Investoři se často neobejdou bez kvalitně propracované investiční strategie, správně nastaveného portfolia a zejména bez určitých zkušeností a správného rozhledu. To však bohužel nestačí a při investování je třeba znát také vlastní psychologii a současně se vyznat v celkové psychologii investování. Právě ta totiž dokáže zhatit mnohé plány amatérských i profesionálních investorů.

Psychologii je třeba ovládat zejména v případě, kdy chce být trader dlouhodobě úspěšný a ziskový. Stejně jako pro ostatní investory, i pro něj platí, že musí dokázat snášet ztráty a drawdowny. Právě drawdowny totiž sebou nese každá strategie, a to je třeba si uvědomit hned na začátku investování.

Proto je třeba si uvědomit také to, že vždy je potřeba podstoupit nějaké riziko, a právě pouze díky podstoupenému riziku je možné mít zisk a budovat svoji výkonnost. V tradingu v žádném případě není možné propojovat zisk s něčím pozitivním a ztrátu s něčím negativním. Je třeba ji považovat za klasickou součást našeho „podnikání“ a nenechat se zastrašit při prvním nezdaru. Takové chování by totiž znamenalo další často neuvážená rozhodnutí, která by nevedla k ničemu dobrému a mohla by přinést další ztráty.

Z toho důvodu odborníci radí, že je nutné znát vlastní schopnosti a v druhé řadě pochopit, že trh se v některých případech chová poněkud neovlivnitelně. S tím se musí vyrovnat každý investor.

Také je třeba mít na paměti, že investování vždy vychází pouze z určité pravděpodobnosti a nikdy nelze s přesností říci, co a kdy nastane. Současně může být vývoj trhu změněn samotnými účastníky a s tím opět nemusí individuální trader počítat. Respektive s tím počítat vlastně ani nemůže. Proto není možné spojovat ztrátu s něčím negativním a už vůbec ne s trestem za špatné jednání.

Odborníci proto radí, že správnou investiční strategií je taková strategie, která investorovi umožňuje zvládat risk a také ztrátu. Současně by se do popředí neměla dostat chamtivost. Právě ona společně se strachem ze ztrát dokáže obchodníka zcela zbavit racionálního jednání.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací