15.2.2018

Toužíte se stát burzovním makléřem, forex traderem či obchodníkem s cennými papíry? Pak se s námi pojďte podívat, co taková práce obnáší. Zatímco ještě v minulém roce se jednalo o práci, kterou mohl vykonávat téměř každý, dnes jsou díky nařízení Evropské unie MiFID II. podmínky poněkud náročnější, o to však se stane práce makléřů kvalitnější.

Náplní práce investičních makléřů je obchodování s cennými papíry. Pracovníci proto musejí sledovat a analyzovat vývoj trhu, předpovídat budoucí dění na kapitálovém trhu a zejména znát a dodržovat platnou legislativu a dobře se vyznat v různých finančních instrumentech.

Pokud to všechno makléř plní, pak je nutné, aby udržoval přímý kontakt s obchodními partnery a společnostmi. Stejně tak se musí umět pohybovat a dobře vyznat na kapitálovém trhu. Jeho dílčím úkolem je informovat klienty o dění na kapitálovém trhu a poskytovat vhodná doporučení.

Práce makléřů obvykle vyžaduje vzdělání na úrovni získání makléřské zkoušky, dále je vyžadováno doložení určité praxe a v poslední době je nutné k získání práce makléře doložit úspěšně složenou makléřskou zkoušku. To pramení z Nařízení Evropské unie MiFID II.

Úspěšně složit makléřskou zkoušku není vůbec jednoduché a příprava vyžaduje mnoho úsilí a důkladnou přípravu. Nejtěžší je přitom sehnat si potřebné materiály, ze kterých je možné se na zkoušku připravit. Pokud máte vážný zájem se na zkoušku připravit, můžete využít nově vzniklých materiálů, které jsou v současné době dostupné na adrese elektronické knihovny právě zde.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací