21.1.2019

Trh s palladiem zaznamenává neustálé rekordy. A právě přišel další. Jeho cena stále roste a v současné době je na úrovni vyšší než 1400 USD za unci. Cena palladia roste již od poloviny srpna a za tuto dobu palladium připsalo neuvěřitelných 65 %. Díky této nové ceně je dražší než samotné zlato.

Palladium se přitom nejvíce používá v automobilovém průmyslu, kde se nejčastěji využívá v katalyzátorech výfukových plynů. Zvyšující se zájem o palladium pramení zejména z nových priorit a automobilovém trhu, kde nafta přestává být tak žádanou komoditou. Palladiu nahrávají také nová legislativní opatření, která se týkají nových emisních norem. Jde o normy Euro 6 a právě kvůli těmto novým nařízením je potřeba do automobilů větší množství palladia, které mají sloužit k odfiltrování emisí. Palladium je potřeba též ve spojení s hybridní formou automobilů. A právě ty také dnes zažívají velký boom.

Poptávka po palladiu je rostoucí již více než sedm let a po tuto dobu bezmezně převyšuje nabídku. Do docela dobré pozice se tak dostávají také obchodované fondy na burze, které jsou založeny na palladiu jako komoditě. Díky tomu se jejich ceny zvedají.

Cena palladia ještě nedávno byla v Londýně na úrovni více než 1430 amerických dolarů za unci, a to znamená zvýšení o více než 5, 5 %. Jinak se cena palladia pohybuje na úrovni kolem 1390 USD za unci. To je ovšem i tak výrazné zlepšení, protože ještě v roce 2016 a 2017 se palladium obchodovalo za 750 USD za unci.

Odborníci odhadují, že poptávka po palladiu rozhodně není na své konečné úrovni, a že v dalších letech výrazně poroste. Poté by dle nich mělo dojít k jejímu ustálení. Důvodem jsou právě zpřísněné emisní normy v oblasti automobilů.

Ve srovnání se zlatem je palladium dražší zhruba o 100 amerických dolarů na unci. Odborníci v žádném případě nepředpokládají její opětovný pokles, protože jak uvádějí, cena palladia neklesala ani v případě, kdy se akciové trhy leskly v červených číslech kvůli Číně.

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací