17.1.2019

Diamanty jsou dnes oblíbené hned pro různé typy lidí. Například je obdivují ženy, které po nich často touží. Muži je taktéž obdivují, protože znají jejich hodnotu. A preferují je dokonce i investoři, protože ví, že se dají docela dobře zpeněžit a vydělat na nich. Diamanty jsou přitom oblíbené už od pradávna a jsou symbolem investic, ale také symbolem bohatství. Jsou s nimi spojeny taktéž emoce a city.

Kdo chce však do diamantů investovat, měl by se v nich docela dobře vyznat. Není totiž diamant jako diamant a je potřeba dávat pozor na všechny jeho charakteristiky a vlastnosti. Jistým problémem jsou též padělky.

Diamanty mají tu vlastnost, že je možné je pozorovat pod lupou či mikroskopem. Tímto způsobem lze sledovat mnoho jejich charakteristik. Díky těmto charakteristikám a vlastnostem lze zjistit, zdali je diamant pravý nebo se jedná o falzifikát.

Mikroskopem a lupou lze sledovat tvrdost, index lomu, dublety, brilanci, disperzi či vnitřní charakteristiky. Co se týče tvrdosti, diamanty jako jedny z mála umožňují učinit na nich ostré hrany. Mnohé jiné měkké materiály tyto tvrdé hrany vytvořit nedovolují a hrany jsou pak spíše zaoblené. V případě indexu lomu můžete v případě diamantů očekávat, že pokud jej budete zkoumat proti světlu, bude vypadat naprosto neprůhledný. Čím je tedy index lomu nižší, tím průhlednější kámen bude.

Brilance je též ukazatelem, zdali se jedná o skutečný diamant. Brilance totiž přímo závisí na tvrdosti a indexu lomu kamene. Pouze kámen s velkou tvrdostí a vysokým indexem může být maximálně průzračný a lesklý.

Co se týče vnitřních charakteristik, tak tady je nutné, aby byly pod lupou nalezeny dvojčatné linie a růstové linie Jednou z nutných vlastností jsou též duté kanálky. Jak je tedy vidět, k tomu, abyste dokázali rozpoznat, zdali se jedná o skutečný diamant, postačí mít určité zkušenosti a kvalitní lupu či mikroskop.

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací